Totusi, au adaugat acestia, Bucurestiul ramane in urma celor mai importante capitale din Europa Centrala si de Est, cu aproximativ 400 apartamente la 1.000 de locuitori.
Livrarile de apartamente noi au rezultat in primul rand din proiectele mari care au fost lansate pe piata in perioada 2006 – 2007.
Nivelul record al livrarilor a fost atins dupa ce un numar semnificativ de proiecte s-au grabit sa finalizeze apartamentele, avand deja intarzieri de 6 pana la 12 luni si fiind constransi de cumparatorii care isi asteptau apartamentele, au explicat reprezentantii Colliers.
In momentul de fata, stocul de apartamente noi a depasit pragul de 11.000 de unitati, dupa ce anul trecut au fost livrate peste 6.000 de apartamente. Spre comparatie, in 2008 stocul de apartamente noi s-a triplat, 3.300 de apartamente fiind finalizate in cursul anului respectiv.
Inca 5.000 de apartamente se asteapta a fi livrate in 2010. Tinand cont ca aproximativ 2.000 de apartamente care erau anuntate pentru cea de-a doua jumatate a anului 2009 au fost reportate pentru prima parte a anului in curs, ne asteptam ca cel putin 30% din locuintele anuntate a fi livrate anul acesta sa nu isi onoreze promisiunile, au adaugat reprezentantii companiei de consultanta imobiliara.
Ei preconizeaza ca anul 2011 va oferi cele mai putine variante de apartamente finalizate si cel mai probabil nivelul activitatii de livrare se va incadra intre plafonul din 2007 si cel din 2008 (in functie de cate proiecte vor mai inregistra intarzieri anul acesta si vor fi amanate pentru 2011).
„Pe termen mediu si lung, Bucurestiul are nevoie de un numar considerabil de locuinte noi pentru a face fata populatiei in continua crestere si pentru a inlocui treptat locuintele mai vechi de 50 de ani, care ar trebui scoase din uz”, a precizat Stefania Baldovinescu, manager consulting division in cadrul Colliers International.
Cu aproximativ 404 apartamente la 1.000 de locuitori, Bucurestiul este in urma celor mai importante capitale din Europa Centrala si de Est. Prin urmare pe termen lung, Bucurestiul ar mai avea nevoie de aproximativ 140.000 – 170.000 de locuinte pentru a ajunge la nivelul unor capitale ca Varsovia, Praga si Budapesta.
„Luand in calcul ca nivelul populatiei in Bucuresti creste de la un an la altul si avand in vederea activitatea redusa din domeniul constructiei de locuinte noi, nevoia se adanceste cu fiecare an care trece”, a explicat Baldovinescu.
Deficitul de apartamente in Bucuresti s-a accentuat cu atat mai mult cu cat ritmul constructiilor noi a fost mult mai lent. Doar 7% din totalul locuintelor finalizate in cele patru capitale in perioada 2000 – 2008 au fost livrate in Bucuresti.
Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand 294 de birouri in 61 de tari.