Anul trecut, compania de consultanta imobiliara a inregistrat o cifra de afaceri de 11,9 mil. euro.
Piata de consultanta imobiliara s-a dublat in 2007, urmand sa treaca de 50 milioane euro pana la finele anului, a declarat Bogdan Georgescu, managing partner al Colliers International Romania.
Biroul din Romania al companiei este pe primul loc si in clasamentul birourilor Colliers din regiune, iar la nivel mondial ocupa, de asemenea, unul dintre primele 5 locuri din punct de vedere al productivitatii.
Piata de consultanta imobiliara din Romania este dominata de 6 companii: Colliers International, Eurisko, DTZ, Cushman, Jones Lang LaSalle si CBRE. Totusi, Georgescu nu vede competitia ca o amenintare pentru Colliers, singurele problemele in opinia lui fiind timpul insuficient si dificultatea gasirii de personal la standardele cautate de Colliers.
Anul acesta, echipa Colliers a ajuns la 75 de oameni, avand un portofoliu de peste 65 de proiecte exclusive pe 5 piete (birouri, rezidential, terenuri, retail si industrial) .
Valoarea totala a tranzactiilor in care Colliers a fost implicata in 2007 se ridica la 2 miliarde euro, in timp ce valoarea proprietatilor evaluate depaseste 3 miliarde euro. Printre principali partenerii ai Colliers in Romania se numara companii precum Portland, GTC, ID Grup sau Immoeast.
Georgescu este optimist cu privire la viitorul pietei imobiliare in Romania.
„Criza de pe piata imobiliara din SUA nu a avut un impact direct asupra pietei locale si nici in viitorul apropiat nu cred ca vom vedea urmari importante. Economia romaneasca merge destul de bine, iar analistii economici sustin ca indicatorii macroeconomici confirma perioada de crestere inregistrata de piata imobiliara locala”, a explicat Georgescu.
Georgescu indica si o alta perspectiva pentru cresterea pietei, dand ca exemplu segmentul spatiilor de birouri.
Raportul dintre stocul de spatii de birouri si populatia Bucurestiului este de 0,3 metri patrati pe cap de locuitor, in timp ce, in celelalte piete din Europa Centrala si de Est acest raport este de 1 mp per capita, iar in marile capitale financiare, precum Londra sau Frankfurt acest raport ajunge la 6 mp per capita. „Aceasta analiza ne arata ca stocul de spatii de birouri din Bucuresti ar trebui sa se tripleze in urmatorii 5 ani si explica si actuala rata de ocupare, care a ajuns la 100% pentru cladirile de birouri de Clasa A”, a explicat Georgescu.
In prezent, stocul de spatii de birouri de clasa A din Bucuresti este de 545.000 mp, mult inferior fata de Budapesta sau Varsovia cu 1.450.000 mp si, respectiv, 2.600.000 mp, conform unui raport publicat anterior de Colliers International.
Colliers Macaulay Nicolls Inc. (CMN), actionarul majoritar la Colliers International Romania, este o companie internationala de consultanta imobiliara, care presteaza servicii pentru dezvoltatori, utilizatori finali si investitori in toata lumea.