Astfel, indicele de pret pentru iunie va fi publicat in august pentru a lua in calcul ajustarile.
„In 2007 si 2008, cand piata era relativ omogena, nefiind diferente sesizabile de directie intre proiectele rezidentiale, analiza unui esantion de 12 proiecte din piata apartamentelor noi era suficienta pentru a surprinde tendinta pe piata”, au precizat reprezentantii Colliers.
„Incepand cu primele luni ale lui 2009, pe masura ce vanzarile de apartamente au inregistrat cateva luni consecutive de diminuari, dezvoltatorii au inceput sa reactioneze diferit. In aceste conditii, odata cu auditarea bianuala a indicelui, am decis sa extindem semnificativ numarul de proiecte care vor intra in componenta BREI-N. Numarul exact si denumirea fiecarui proiect vor fi comunicate o data cu calcularea indicelui in noul format”, au adaugat consultantii Colliers.
In mai, potrivit indicelui Colliers pretul mediu pe metru patrat al locuintelor noi din Capitala se situa la 1.784 euro/mp. Cel mai probabil, o crestere a esantionului de proiect va determina o scadere a indicelui de pret. Reprezentantii companiei nu au facut precizari in acest sens pana la ora publicarii acestui articol.
Valoarea BREI-Vechi pentru luna iunie este de 1.126 euro/mp, identica aproape cu cea a lunii mai, de 1.131 euro/mp.
Intentia de a lansa programul „Prima casa” nu a produs un impact puternic asupra pietei imobiliare. Desi exista zvonul ca apartamentele s-ar fi scumpit in ultima perioada, din datele BREI reise ca piata nu s-a modificat.
Apartamentele de doua camere au fost usor afectate de noul program, in sensul ca vanzatorii ce detin astfel de unitati nu au mai fost dispusi sa negocieze atat de mult pretul de tranzactie, iar cei nou intrati pe piata au afisat preturi usor mai ridicate decat pana acum, au spus reprezentantii Colliers.
Global, insa, aceste tendinte de nisa se pierd, neafectand media de pret fata de luna trecuta. Se sesizeaza cresteri usoare ale BREI-Vechi in sectoarele 2, 5 si 6 si scaderi foarte usoare in sectoarele 1 si 4, in timp ce sectorul 3 nu s-a miscat. Exista zone in interiorul fiecarui sector care au inregistat usoare cresteri de pret, acestea datorandu-se mai mult disparitiei ofertelor foarte scazute sau atingerii unui punct critic.
Dupa scaderi successive si lipsa de cumparatori activi din piata, multi proprietari si-au retras apartamentele de la vanzare sau au refuzat sa mai coboare pretul, observand de-a lungul lunilor de asteptare ca pretul scazut de la luna la luna nu va garanta o tranzactie.
In regiune, preturile apartamentelor s-au comportat similar cu evolutia pietei rezidentiale din Bucuresti. Desi cu miscari mai putin abrupte decat pe piata autohtona, in Zagreb – spre exemplu – apartamentele s-au depreciat in comparatie cu maximele atinse in cursul anului 2008.