Claudiu Georgescu
, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania, spune ca, intrucat anul 2012 va fi unul electoral, „este clar ca se va insista pe obiectivele de imagine, autostrazi, centuri de orase, sali de sport si bazine. Problema va fi finantarea lor si definirea prioritatilor, tinand seama de numarul mare de investitii deschise din 1990 incoace si neterminate, precum si de incurcaturile cu fonduri europene in care suntem ‘specialisti’, dupa cum stiti”.
Acesta spune ca „ar fi foarte bine si exista speranta” ca piata de constructii sa fie impulsionata de lucrarile demarate de autoritati sub presiunea alegerilor, insa avertizeaza ca „exista si un acord cu Fondul Monetar International privind deficitul bugetar”.
„Recentele declaratii ale doamnei ministru Udrea, prin care se recunostea ca din banii bugetului din acest an se platesc lucrari din anii anteriori, ma determina sa cred ca vor fi gata lucrari mici si multe„, spune Georgescu.
In ceea ce priveste piata locuintelor, Georgescu considera ca aceasta va reveni din ce in ce mai mult micilor investitori privati, care sunt mult mai mobili privind oferta si realizeaza case la costurile acceptabile puterii de cumparare a romanilor.
Totodata, Georgescu crede ca anul viitor vor continua si constructiile de autostrazi, insa „aici avem o experienta de care sa nu mai vorbim!”. Totusi, „lucrarile de constructii edilitare vor duce greul”, spune presedintele APMCR.
El crede ca un alt domeniu cu potential este cel energetic. „Daca se va defini o politica clara privind eficientizarea energetica, ar putea fi un restart si in acest domeniu”, spune acesta.
Mihai Rohan, presedintele Patronatului din Industria Cimentului si Altor Produse Minerale pentru Constructii din Romania (CIROM), spune ca piata de constructii incepe sa dea semne de revenire, insa pentru a-si relua trendul ascendent este nevoie ca investitorii sa isi recapete increderea in mediul de afaceri. Un rol important in acest proces il are si demararea lucrarilor de infrastructura prin utilizarea fondurilor europene si atragerea de parteneriate de tip public-privat.
„Un parteneriat real intre sectorul public si cel privat, in cadrul caruia sa fie purtat un dialog axat pe gasirea de solutii fezabile de crestere economica, este un factor esential pentru revenirea economiei si implicit a sectorului in care activam. Daca Guvernul va respecta programul de lucrari de infrastructura promise, probabil ca ponderea acestora in piata constructiilor se va mari fata de lucrarile rezidentiale. Astfel, putem aprecia o revenire sustenabila a pietei doar cand vor exista si finantarile pentru aceste lucrari”, spune presedintele CIROM.
Rohan asteapta pentru 2011 o crestere din partea lucrarilor de infrastructira, in a doua jumatate a anului: „Cu siguranta insa ca foarte multe proiecte de infrastructura vor incepe in 2012, avand in vedere ca este un an electoral”.
Acesta asteapta pentru anul urmator o crestere de 3-5%, in principal
datorate proiectelor de infrastructura si a lucrarilor ingineresti.
Potrivit sefului CIROM, numai 10% din productia locala de ciment este destinata lucrarilor de infrastructura, insa aceasta pondere ar putea creste in conditiile in care ar urma sa inceapa o serie de lucrari pentru constructia Coridorului IV paneuropean de autostrazi, dar si pentru alte drumuri nationale si varinte ocolitoare.
Rohan spune ca in tarile in care consumul de ciment se ridica la cel putin 500 de kilograme pe an pe cap de locuitor, 70% din productie este destinata lucrarilor de infrastructura. Inainte de Revolutie, jumatate din consumul de ciment din Romania era destinat lucrarilor de infrastructura.
In prezent, consumul de ciment din Romania se ridica la 370 de kilograme pe cap de locuitor pe an.
Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii spune ca 2012 va fi un an mai diferit din punct de vedere al constructiilor, insa criza se va resimti inca, iar iesirea din criza se va face treptat.
Acesta nu considera neaparat ca sectorul constructiilor va fi impulsionat de cele doua runde de alegeri, intrucat majoritatea lucrarilor sunt finantate cu fonduri UE, care sunt alocate in urma unui control mult mai strict. Erbasu spune ca e greu de crezut ca se pot desfasura „artificii cu scop electoral”.
Totusi, potrivit lui Erbasu, se remarca o crestere a bugetelor locale. El spune, totusi, ca in anii anteriori multe administratii au crescut fondurile accesate prin credite de la banci comerciale sau de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii sau Banca Mondiala in ultimii ani de mandat. Totusi, acestea se acceseaza foarte greu in prezent pentru ca Fondul Monetar International monitorizeaza atent deficitul Romaniei si gradul de indatorare.
Erbasu asteapta pentru piata constructiilor „o crestere, dar nu un boom”. Potrivit acestuia, „nu ar fi sanatos daca cresterea ar fi mai mare de 10-20%”. Acesta considera ca piata nu era pregatita in urma cu 4-5 ani pentru boom-ul imobiliar, iar firmele au accesat leasing-uri mult mai mari decat isi permiteau.
Potrivit acestuia, principalul factor de crestere il va reprezenta echilibrarea bugetului Romaniei, care in prezent are cheltuieli mult mai mici. Erbasu crede, totusi, ca vom fi nevoiti sa accesam mai multe fonduri europene. Totodata, exista multe proiecte de infrastructura care, dupa lungi tergiversari, sunt pregatite de pornire. Astfel, bugetele aruncate pe piata vor dinamiza domeniul, intrucat firmele mari isi subcontracteaza unele lucrari iar banii vor fi rostogoliti piramidal.
In ceea ce priveste constructiile din sectorul privat, omul de afaceri remarca „timide demarari de proiecte„. „Prudenta va fi cuvantul de ordine” spune Erbasu, care spune ca firmele vor fi mult mai atente cand vor demara un proiect.
Totodata, Daniel Bach, directorul general al Holcim Romania, asteapta o usoara crestere a sectorului de constructii in 2012, impulsionata in principal de demararea lucrarilor la Coridorul IV Paneuropean.
La randul sau, si Bach spune ca cele doua runde de alegeri din 2012 „vor avea o influenta” asupra pietei.
Seful Holcim spune, la randul sau, ca principalul factor care va influenta piata vor fi lucrarile de infrastructura, inclusiv reabilitarile de cai ferate, care ii ajuta direct pe producatorii de materiale de constructii dar atrag, la randul lor, si alte lucrari.
Totodata, Bach are asteptari si de la sectorul non-industrial, si spera ca majorarea numarului de autorizatii de constructie raportata in ultima vreme de INS sa se materializeze in practica.