- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Compania austriacă Immofinanz vinde în pierdere Financial Plaza (Clădirea Bancorex) către proprietarul israelian al AFI Cotroceni

20 Aug, 22:01 • Russo George
Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe, controlat indirect de frații Roni și Yehuda Naftali, cunoscuți miliardari israelieni, achiziționează complexul de birouri Bucharest Financial Plaza, denumit și „blocul Bancorex“, situat în centrul Bucureștiului, de la investitorul austriac Immofinanz. Aceasta tranzacție are loc în contextul în care Immofinanz se află în proces de lichidare a unor proprietăți în valoare de 2 miliarde de euro, cu scopul de a achita unele împrumuturi.
Compania austriacă Immofinanz vinde în pierdere Financial Plaza (Clădirea Bancorex) către proprietarul israelian al AFI Cotroceni

Immofinanz, parte a CPI Property Group, cel mai mare investitor imobiliar din România, a intrat în negocieri exclusive cu AFI Europe, dezvoltatorul israelian care deține și cel mai mare mall din România, AFI Cotroceni.

Tranzacția urmează să fie încheiată în perioada imediată, în lunile iunie sau iulie, la un preț estimat sub 36 de milioane de euro, indicând o vânzare în pierdere, conform surselor Profit.ro. Immofinanz a plătit 36 de milioane de euro către BCR în 2020, când a achiziționat clădirea de birouri.

Acum, tranzacția, intermediată de Colliers și Cushman & Wakefield Echinox, a fost evaluată la aproximativ 27 de milioane de euro, confirmând valoarea speculată anterior.

Potrivit surselor Profit.ro, aceasta este una dintre proprietățile cu cele mai mari șanse de a fi vândute în 2024 din portofoliul românesc al Immofinanz, ca parte a planului miliardarului ceh Radovan Vitek, acționarul majoritar al grupului, de a lichida active în valoare de 2 miliarde de euro pentru a acoperi datoriile.

În contextul noilor condiții de piață și al nevoii de lichidități, Immofinanz vinde clădirea Bancorex sub prețul plătit în 2020, susțin sursele Profit.ro. Reducerea de preț este justificată și de faptul că, anul trecut, Immofinanz a obținut autorizația de construire pentru reconfigurarea și amenajarea proprietății, un document din ce în ce mai greu de obținut în București, sub administrația lui Nicușor Dan. Astfel, noul proprietar va putea începe renovarea clădirii imediat.

Immofinanz vinde în pierdere, dar promite să reinvestească veniturile

„Vânzarea cu succes a proprietății de birouri din București demonstrează că implementăm constant strategia noastră de portofoliu, chiar și într-un mediu de piață provocator. Vom reinvesti veniturile obținute din vânzare în achiziții care creează valoare, vizând proprietăți cu randament mai ridicat în piețele noastre de bază”, a declarat Radka Doehring, membru al consiliului executiv al IMMOFINANZ.

Cu o suprafață totală construită de 38.703 metri pătrați, Bucharest Financial Plaza este prima clădire modernă de birouri construită în București în anii ’90, devenind un simbol al mediului de afaceri din România contemporană. Finalizată în 1998, această clădire a fost cea mai înaltă din centrul orașului.

AFI Europe își propune să obțină cea mai înaltă certificare de sustenabilitate pentru această clădire, care are deja din 2013 o autorizație de construcție pentru conversia completă într-un proiect de Clasă A. În 2023, a fost emisă o autorizație de construcție care permite transformarea acesteia într-un proiect de Clasă A.

„Obiectivul nostru este să transformăm această proprietate emblematică într-un proiect modern, de Clasă A, cu utilizare mixtă, care să îndeplinească cele mai înalte standarde de calitate. Ne dorim o clădire sustenabilă, conformă cu cerințele ESG, care să devină destinația ideală pentru desfășurarea activității profesionale sau petrecerea timpului liber în centrul Bucureștiului”, a declarat Doron Klein, Deputy CEO AFI Europe & CEO AFI Europe România și Republica Cehă.

Prin această achiziție, AFI Europe ajunge să dețină peste 300.000 de metri pătrați de spații de birouri în România, consolidându-și astfel poziția de lider în industria imobiliară din țară.

Clădirea Bucharest Financial Plaza, cu o vechime de 26 de ani și o suprafață de 26.300 de metri pătrați închiriabili, a fost tranzacționată în 2020 cu o valoare contabilă de peste 45 de milioane de euro. Immofinanz a plătit aproximativ 36 de milioane de euro pentru această achiziție, realizată la peste un deceniu de la ultima sa tranzacție pe piața de birouri.

Situată pe Calea Victoriei nr. 15, clădirea a fost finalizată în 1997, devenind prima clădire modernă din București. Inițial, a fost ocupată de Bancorex și, după falimentul băncii, a ajuns în proprietatea BCR printr-o firmă separată, care ulterior a fuzionat cu banca în 2016. Clădirea a fost renovată în 2012.

Ultima achiziție importantă realizată de AFI Europe în România a fost portofoliul local de birouri al NEPI Rockcastle, într-o tranzacție de aproape 300 de milioane de euro, una dintre cele mai mari încheiate vreodată pe piața imobiliară românească.

AFI Europe România, controlată indirect de frații Roni și Yehuda Naftali, deține 7 parcuri de afaceri cu o suprafață totală de aproximativ 300.000 de metri pătrați în București, Timișoara și Brașov, la care se adaugă spații de retail de circa 175.000 de metri pătrați în București, Ploiești, Brașov și Arad. Printre proprietățile sale se numără și centrul comercial AFI Cotroceni, cel mai mare mall din România.

Citeşte şi: Topul celor mai bogați și discreți oameni de afaceri din România. Mulți dintre ei nu sunt cunoscuți publicului dar au în spate imperii

Dezvoltatorul israelian are planuri de extindere care includ construcția a 10.000 de metri pătrați de birouri la AFI Park Brașov și a 24.500 de metri pătrați la AFI Tech Park în Rahova. De asemenea, compania vizează extinderea AFI Cotroceni cu mai multe birouri și investiții în proiecte rezidențiale în Pipera, dintre care primele două clădiri cu 244 de apartamente sunt deja în construcție.

În 2020, compania a finalizat primul său proiect rezidențial pe piața locală, AFI CITY BUCUREȘTII NOI, care include 190 de apartamente vândute integral.

În 2021, AFI Europe România a achiziționat două terenuri în Pipera pentru dezvoltarea unei noi divizii de business, Residential for Rent, care va include trei turnuri rezidențiale cu un total de 370 de apartamente. Prima fază a proiectului AFI HOME NORTH este în dezvoltare, iar în primul trimestru din 2025 vor fi livrate 244 de apartamente în două clădiri.

AFI LOFT, un concept de birouri de tip boutique, este în prezent în construcție deasupra centrului comercial AFI Cotroceni, având o suprafață închiriabilă de 16.000 mp.

În 2022, compania a inaugurat AFI Tech Park 2, a doua fază a parcului de business de pe bulevardul Progresului, precum și o galerie comercială, AFI CITY BUCUREȘTII NOI, situată lângă componenta rezidențială, la stația de metrou Laminorului.

În 2023, compania a inaugurat primul său parc de retail, AFI ARAD, cu o suprafață închiriabilă de 29.400 mp.

Toate proiectele AFI Europe România sunt certificate LEED, BREEAM, GREEN Homes și WELL Health & Safety și se află în curs de obținere a certificării LEED Zero Carbon pentru toate clădirile de birouri din portofoliu până în 2025.

Citeşte şi: Cea mai avantajoasă metodă de a strânge bani. Câți lei poți să ai după 12 luni, dacă te apuci de acum

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci