In cazul vilelor, chiriasii platesc multe spatii (subsoluri, mansarde, holuri) pe care nu le pot intotdeauna utiliza.
Daca pentru cladirile de birouri exista standarde pe baza carora se pot face aprecieri obiective, referitoare la utilitatea si confortul oferit, in cazul vilelor nu avem instrumente general acceptate de evaluare, au explicat reprezentantii agentiei imobiliare Esop.
De fapt, vilele cu suprafete de peste 600 metri patrati rivalizeaza la chirii cu centrele de afaceri de clasa A, insa din punct de vedere al dotarilor si finisajelor, se plaseaza intre standardele B si C, au exemplificat consultantii Esop.
Cererea mare de pe piata a condus la solicitarea unor preturi foarte mari care depasesc bugetele clientilor si genereaza scaderi importante in dinamica de tranzactionare a vilelor, au mai precizat reprezentantii Esop.
Proprietarii solicita chirii mai ridicate decat nivelul pietei
Astfel, in zonele premium, cum ar fi Aviatorilor sau Primaverii, nivelul chiriilor pentru vile, cerut de proprietari, se situeaza la 20-30 euro pe metru patrat pe luna, insa pretul efectiv de tranzactionare este de 20-23 euro/mp pe luna.
In cartiere, chiriile lunare pentru vile sunt cuprinse, la cerere, intre 10 si 20 euro/mp, pretul efectiv de tranzactionare fiind de 10-13 euro/mp.
Discrepanta dintre chiria solicitata de proprietari si preturile de tranzactionare ar trebui sa atraga atentia asupra cresterilor nejustificate de pret inregistrate in ultima vreme pe acest segment, au spus analistii Esop.
Avantajele vilelor, cum ar fi locatia, prestanta, costurile de intretinere mai reduse, termenii comerciali mai flexibili vor trece in plan secund, nefiind suficiente pentru a contracara preferinta clientilor pentru spatiile din centrele de afaceri, iar dinamizarea pietei vilelor este posibila doar in urma unei corelari atente a preturilor cerute cu facilitatile si gradul de calitate oferite, au adaugat analistii Esop.
Vilele nu au retea voce-date si locuri de parcare
Comparate cu centrele de afaceri, vilele dispun si de mai putine facilitati: nu au retea voce-date (clientul si-o poate realiza singur, insa costurile pentru el cresc considerabil), nu toate beneficiaza de aer conditionat, au putine locuri de parcare (doar in 10% din cazuri vilele sunt prevazute cu spatii proprii de parcare, astfel ca de obicei se recurge la cele din strada), au precizat reprezentantii agentiei imobiliare.
Tot la capitolul dezavantaje, notam si lipsa de flexibilitate a spatiilor din vila, care sunt deja compartimentate, cat si izolatia si ventilatia deficitare a mansardelor si subsolurilor, au adaugat consultantii Esop.
Totusi, exista si exceptii, cum ar fi vilele de patrimoniu, situate in zone ultracentrale si de nord, cu o mai buna compartimentare interioara. Insa aceste cladiri se elibereaza rar, au dimensiuni mari si printre cele mai ridicate chirii de pe piata, potrivit consultantilor Esop.
Vilele reprezinta o alternativa potrivita pentru companiile care au nevoie de suprafete cuprinse intre 150-800 mp, in special pentru IMM-uri, insa numai daca sunt tranzactionate la valori care sa nu depaseasca bugetele acestor companii, au spus analistii imobiliari.