Proprietatile din portofoliul Ate Bank este mic, dar foarte bine structurat, valorand cateva zeci de milioane de euro. Deasemenea pentru alte banci cu o expunere mai mare si cu alte tipuri de probleme pe care le pot intampina de natura imobiliara, putem gasi solutii pentru a le rezolva sau preintampina, incluzand aici si creditele neperformante, declarat pentru DailyBusiness.ro Ilias Papageorgiadis, CEO-ul More Real Estate.
Intrarea pe acest segment este interesanta pentru companiile din real-estate mai ales pentru ca investitorii cauta „chilipiruri” imobiliare de peste un an, iar agentiile de consultanta pot sa intermedieze intre proprietarii de bunuri imobiliare, aflate in pericol de a fi executate, si investitorii interesati.
CEO-ul More Real Estate a atras atentia ca inca de acum un an investitorii bateau la usile bancilor sa caute active ‘distresed’ (n.r: proprietati bune, puse in vanzare la preturi mici de proprietari care se confrunta cu lipsa de lichiditati), iar acestea spuneau ca nu au. De altfel, bancile s-au ferit in ultimul an si de executari silite, cautand metode pentru a nu vinde din portofoliu la preturi prea mici.
In 2009, More Real Estate a inregistrat un profit de 1,5 mil. lei, iar cifra de afaceri a crescut cu peste 100%, pana la 4,5 mil. lei. In 2008, compania a inregistrat pierderi.
Anul curent a fost descris ca „plin de provocari, oportunitati, dar si de actiuni chibzuite” de catre Ilias Papageorgiadis, CEO-ul companiei de consultanta si brokeraj imobiliar cu actionariat elen, care activeaza in Bucuresti din 2004.
Papageorgiadis considera ca noul an aduce la suprafata un nou mediu economic, care vine cu schimbari importante comparativ cu 2009.
Spre deosebire de 2009, seful More considera ca economia romaneasca se va stabiliza. De asemenea Papageorgiadis spune ca piata imobiliara va atinge cel mai de jos nivel pana in iunie.
„Acest lucru nu inseamna ca preturile vor creste dupa aceea. Am asistat la 90% din scadere si nu vom mai vedea nicio schimbare majora”, crede seful More.
In ce priveste scenariul unor eventuale cresteri de preturi, acesta a comentat ca „e posibil ca in cazul acelor foarte putine categorii de proprietati care se adreseaza clientilor romani sa asistam la asa ceva, in vreme ce proprietatile care asteapta investitori straini nu ar trebui sa se astepte la o cerere spectaculoasa”.
„Va creste cererea, dar nu suficient de mult pentru a putea da din nou startul petrecerii”, spune seful More, care adauga ca piata se va ghida dupa deciziile guvernului: „Cu totii asteptam sa vedem noua versiune a programului Prima Casa. Acesta va stimula cererea, dar va implica si multe riscuri ascunse cauzatoare de probleme. Asa cum s-a intamplat si in 2009, multi sunt pregatiti sa ridice preturile la noile standarde, fara sa ii intereseze daca exista cerere sau nu”.
Sunt mii de romani si straini blocati cu proprietati scumpe, in proiecte cu planuri de afaceri nepotrivite, si asteptari care tin de domeniul trecutului: „Pana acum am observat ca majoritatea proprietarilor stateau si asteptau sa primeasca oferte, asa cum obisnuiau sa faca in trecut. Chiar si atunci cand noi aduceam clienti, nu erau pregatiti sa vanda. Ar trebui sa fie mai atenti si mai proactivi in acest an”, a mai spus CEO-ul More Real Estate.