- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Complexurile imobiliare mixte castiga teren in dauna birourilor

08 Oct, 00:01 • cristina.mihai
Majoritatea tranzactiilor de proiecte imobiliare din Capitala au vizat in primul semestru din 2008 proiecte mixte (birouri, rezidential, comercial etc.), acestea reprezentand 57% din volumul total al investitiilor, adica 340 mil. euro, in contrast cu evolutia pietei din anii precedenti, cand tranzactiile de proiecte imobiliare s-au concentrat in primul rand pe segmentul spatiilor de birouri, potrivit unui studiu efectuat de Atisreal.
Complexurile imobiliare mixte castiga teren in dauna birourilor

Volumul de investitii din Romania a ramas la un nivel ridicat in prima jumatate a anului 2008 cu opt tranzactii incheiate cu un volum de 903 milioane de euro, conform CBRE Eurisko. Acest volum a fost cu 34% mai mare decat cel din prima jumatate a anului 2007, au spus reprezentantii CBRE-Eurisko. Doar in Bucuresti, tranzactiile au valorat 596 mil. euro, conform Atisreal.

Principalul motiv pentru scaderea activitatii investitionale pe segmentul birourilor comparativ cu anii precedenti este vanzarea cladirilor de birouri ca parte a unor proiecte mixte, au spus reprezentantii Atisreal.

Pe piata birourilor, valoarea totala a tranzactiilor a fost de 36 milioane euro, nivel similar cu cel atins pe segmentul spatiilor rezidentiale. Segmentul spatiilor comerciale a fost cel de-al doilea din punct de vedere al valorii investite in primul semestru al acestui an, cu aproape 185 milioane euro investiti exclusiv in centre comerciale, in timp ce in semestrul 1 al anului trecut nu s-au inregistrat tranzactii de investitii cu spatii comerciale in Bucuresti.

Dupa o infuzie importanta de capital inregistrata in ultimii doi ani pe segmentele industrial si de hoteluri, in semestrul 1 din 2008 nu s-a incheiat nici o tranzactie de investitii in aceste doua sectoare.

Valoarea proiectelor cumparate de investitori germani reprezinta 20% din volumul total al ultimelor 5 ani

Investitorii germani au fost foarte activi pe piata locala in ultimele luni, ajungand in prezent sa reprezinte 20% (aproximativ 591 milioane euro) din valoarea totala a investitiilor inregistrate din 2003 pana in prezent.

Cea mai mare tranzactie de investitii cu proprietati inregistrata in Romania pana in prezent a fost incheiata de RREEF, divizia de Asset Management a Deutsche Bank, care a achizitionat proiectul mixt Upground (birouri si rezidente) pentru suma de 340 milioane Euro.

O alta tranzactie importanta a fost incheiata de un fond german (DEGI) care a achizitionat Iris Shopping Center de la dezvoltatorul Avrig 35, pentru 140 milioane Euro. Anul trecut DEGI a achizitionat portofoliul local al Charlemagne Capital (European Convergence Property Company), care consta in trei cladiri de birouri (35.000 mp) pentru suma totala de 111 milioane euro.

Alti investitori au obtinut o cota de piata mai mica de 10%. Investitorii din Portugalia si Marea Britanie au reprezentat 8% respectiv 5% din volumul total al investitiilor in primele 6 luni ale acestui an. In timp ce fondurile din Marea Britanie s-au implicat in tranzactii cu spatii de birouri si rezidente cu sume mai mici comparativ cu cele investite in anii precedenti, dezvoltatorul portughez Sonae Sierra a achizitionat 50% din proiectul Parklake Plaza, un centru comercial dezvoltat de Caelum Development.

Se va modifica profilul investitorilor

Ca urmare a evolutiei pietei, se estimeaza ca profilul investitorilor se va modifica. Fondurile de investitii cu capital propriu vor deveni cele mai active pe piata, in defavoarea celor ce apeleaza la finantari, care au dominat sectorul local al investitiilor in anii precedenti, au spus reprezentantii Atisreal.

In acelasi timp si reprezentantii CBRE considera ca pentru a anticipa directia in care se indreapta piata, este important sa intelegem cine urmeaza sa fie viitorii cumparatori de pe piata imobiliara din Europa centrala si de est.

Companiile imobiliare au alcatuit grupul cel mai activ de cumparatori din prima jumatate a anului 2008 in CEE cu 58% din volumul total de investitii. Cei mai multi dintre banii investiti de acest grup vin din Marea Britanie si Scandiavia.

Acest lucru demonstreaza ca doar un numar limitat de cumparatori este activ, dar si ca aceste grupuri sunt gata sa cumpere si sunt capabile de tranzactii cu investitii serioase. Ei sunt selectivi in achizitiile lor, dar raman agresivi cand vine vorba de pretul proprietatilor de cea mai inalta calitate.

Dezechilibrul dintre pretul anticipat de investitori, raportat la cel asteptat de proprietari este deja vizibil pe piata, un numar tot mai mare de investitori selectivi devenind activi pe piata, in timp ce numerosi proprietari nu mai sunt dispusi sa isi vanda proprietatile. Ca urmare, in prezent exista foarte putine tranzactii in curs de finalizare. De asemenea, investitorii activi solicita proprietati de calitate, situate in zone atractive, care au potential de crestere a valorii prin strategii de marire a veniturilor si nu neaparat ca urmare a evolutiei randamentelor, mai spus reprezentantii Atisreal.

In ceea ce priveste cererea, proiectele mixte sunt preferate de investitori, zonele cu functionalitate urbana definita devenind tot mai atractive.

Acum cand calitatea a devenit din nou elementul cheie, piata pentru activele de categorie B se confrunta cu dificultati si a devenit mai putin lichida. Preconizam vremuri dificile pentru proprietatile imobiliare care nu sunt amplasate in zone de prima mana si/sau nu au potential pentru administrarea activelor, considera analistii CBRE.

Randamentele au crescut dupa 5 ani de scadere

Astfel randamentele anuale (yield – n.r.)pentru spatiile de birouri clasa A au crescut de la 6% in primul semestru din 2007, pana la 6,5-6,75% in S1 2008, in timp ce pentru birourile de clasa B randamentele au atins 7,75-8,25%, fata de nivelul de 7,5-8% atins in primul semestru din 2007, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara Atisreal.

O evolutie similara a fost inregistrata de randamentele anuale pentru centrele comerciale si proprietatile industriale, care au crescut cu 0,5-0,75 puncte procentuale, atingand in prezent 7,5-7,75%, respectiv 8,25-8,75%.

Aceste yield-uri sunt estimari ale cumparatorilor si vanzatorilor de proiecte imobiliare si nu reprezinta randamente ale tranzactiilor realizate in primul semestru, care in mare parte au fost negociate in 2007 si doar finalizate in 2008.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ajutor de încălzire 2024. Când primesc românii banii și ce documente trebuie depuse în noiembrie
Ajutor de încălzire 2024. Când primesc românii banii și ce documente trebuie depuse în noiembrie
Postul Crăciunului 2024. Când începe perioada dedicată postului Nașterii Domnului. Rugăciunea pe care să o spui zilnic
Postul Crăciunului 2024. Când începe perioada dedicată postului Nașterii Domnului. Rugăciunea pe ...
Visa Waiver. Ambasadorul României în Statele Unite anunță când vor călători românii fără vize în SUA
Visa Waiver. Ambasadorul României în Statele Unite anunță când vor călători românii fără vize în SUA
Impozit 500% pentru locuitorii unui oraș din România. Decizia a înfuriat românii
Impozit 500% pentru locuitorii unui oraș din România. Decizia a înfuriat românii
Patru români din Spania au fost găsiți morți după inundaţiile devastatoare. Povestea lor este cumplită
Patru români din Spania au fost găsiți morți după inundaţiile devastatoare. Povestea lor este cumplită
Meteo noiembrie 2024. ANM anunță cum va fi vremea în primul weekend din lună
Meteo noiembrie 2024. ANM anunță cum va fi vremea în primul weekend din lună
Germania micșorează fondurile pentru solicitanții de azil. Măsura a fost luată pentru acoperirea deficitul bugetar
Germania micșorează fondurile pentru solicitanții de azil. Măsura a fost luată pentru acoperirea ...
STUDIU Revolut despre obiceiurile de economisire ale generațiilor: Generația Z economisește pentru vacanțe, Milenialii – pentru siguranța zilei de mâine, Seniorii – pentru nepoți
STUDIU Revolut despre obiceiurile de economisire ale generațiilor: Generația Z economisește pentru ...
18% dintre oamenii care iau credite ipotecare sunt bugetari. Rezultatele unei noi analize
18% dintre oamenii care iau credite ipotecare sunt bugetari. Rezultatele unei noi analize
Peste jumătate dintre români sunt familiarizați cu semnificația etichetelor energetice de pe electronice și electrocasnice. Femeile, mai informate decât bărbații la acest capitol!
Peste jumătate dintre români sunt familiarizați cu semnificația etichetelor energetice de pe electronice ...
Suma enormă pe care un om de afaceri i-a lăsat-o câinelui său. Animalul de companie s-a ales cu o avere la care mulți oameni visează
Suma enormă pe care un om de afaceri i-a lăsat-o câinelui său. Animalul de companie s-a ales cu o ...
Start reduceri de Black Friday 2024! Ce produse sunt deja disponibile și cât va dura campania din magazine?
Start reduceri de Black Friday 2024! Ce produse sunt deja disponibile și cât va dura campania din magazine?
Anunț MAE! s-au găsit 6 români din cei 22 dispăruți. În urma inundațiilor din Spania, bilanțul morților ajunge la 158!
Anunț MAE! s-au găsit 6 români din cei 22 dispăruți. În urma inundațiilor din Spania, bilanțul ...
Portretul-robot al românului care ia credit ipotecar: corporatist, născut după 1980, vrea locuință finalizată după 2010 sau în construcție
Portretul-robot al românului care ia credit ipotecar: corporatist, născut după 1980, vrea locuință ...
O altă țară europeană impune restricții de circulație: Suspendarea accesului Schengen intră în vigoare de mâine!
O altă țară europeană impune restricții de circulație: Suspendarea accesului Schengen intră în ...
Life Satisfaction 2024: Românii şi austriecii sunt cei mai fericiţi din Europa Centrală şi de Est
Life Satisfaction 2024: Românii şi austriecii sunt cei mai fericiţi din Europa Centrală şi de Est
Supraviețuitorii tragediei Colectiv nu au liniște nici în prezent! ISU solicită restituirea banilor primiți despăgubire
Supraviețuitorii tragediei Colectiv nu au liniște nici în prezent! ISU solicită restituirea banilor ...
Black Friday 2024: SAMEDAY anticipează livrări record. în creștere cu peste 40% faţă de anul trecut
Black Friday 2024: SAMEDAY anticipează livrări record. în creștere cu peste 40% faţă de anul trecut