Conacul Koşca din Dragodana (Jud. Dâmboviţa), aflat la 75 de km de Bucureşti, care datează din secolul al XIX-lea, este scos la vânzare de Romania Sotheby’s International Realty la preţul de 690.000 de euro.
Gândit la un moment dat ca spațiu de cazare pentru turiștii interesați de sudul țării (Bucureștiul și Ploieștiul sunt la 60 km, Târgoviște la 20 km iar Piteștiul la 40 km) conacul Koşca își primește oaspeții ca spațiu de recreere și de evenimente dar la fel de bine poate suporta o reconversie cu accent pe potențialul său agricol sau pomicol.
Domeniul, întins pe o suprafaţă de 2 hectare de teren, cuprinde patru clădiri. Dintre ele, se remarcă conacul, cu o suprafaţă de 306 mp, 6 camere, 4 băi, salon, bucătărie, terasă cu ciubăr şi piscină.
„Conacul Koşca este unul dintre cele mai frumoase din Muntenia, care a reuşit să-şi păstreze de-a lungul timpului caracterul traditional. De asemenea, un avantaj important este că tot ansamblul istoric a fost restaurat şi astfel poate fi valorificat imediat economic în diverse moduri: ca spaţiu de cazare şi de evenimente sau luat în calcul pentru potenţialul său agricol sau pomicol”, a declarat Constantin Prisecaru, managing partner Romania Sotheby’s International Realty.
Conacul cunoscut azi după numele celui de-al doilea său proprietar, omul de afaceri timișorean Koșca, a fost construit în secolul XIX de polonezul Hagianopol, dar pe care l-a vândut în 1930.
Domeniul de peste două hectare cuprinde 4 clădiri cu centrală proprie și diverse anexe și facilități. Se remarcă în primul rând Conacul, cu o suprafață construită de 306 mp împărțiți în 6 camere, salon, 4 băi, bucătărie, beci, prispă, terasă cu ciubăr și piscină. Conacul se prezintă renovat, funcțional, poate fi folosit imediat.
Casa secundară are o suprafaţă de 238 mp, care include 4 camere, salon, bucătărie, baie, garaj interior şi o terasă care oferă o privelişte superbă asupra văii.
O fostă cramă boierească de 218 mp este construită pe trei niveluri subterane. În trecut această incintă a avut o întrebuinţare industrială, fiind o mini fabrică de produse lactate.
Protejată de un brâu de copaci stufoși plasați strategic pe limita proprietății, clădirea principală se înfățișează albă, luminoasă și caldă sub acoperișul roșcat de cărămidă nouă. Interiorul păstrează lumina și asociază albului pereților mult lemn – bârne decorative pe tavan, mobilier vechi, tâmplărie.
În cerdacul închis semi-coloane înalte sunt pictate cu flori în culori de toamna ruginie, conturând un leitmotiv cromatic. Dormitoarele sunt generoase, dominate blând de căldura lemnului; sobe cafenii de teracotă păstrează specificul rustic al întregului conac. Separat mai găsim o clădire – o fostă magazie de pe vremea conacului, parțial amenajată într-un apartament de aproximativ 60 mp utili cu 2 dormitoare, baie și bucătărie. O mare parte a acestei clădiri este însă goală și așteaptă să i se dea o destinație. Toate cele trei construcții au în plus față de suprafețele menționate poduri înalte pe întreaga suprafață a parterului, poduri care pot fi transformate de viitorul proprietar, după voie, în spații utile.
Livada care înconjoară proprietatea are peste 300 de pomi fructiferi pe rod care fac deliciul oaspeților și transformă sărbătorile toamnei din curtea conacului în adevărate festinuri.