Principalele efecte ale acestor nereguli vizeaza sistemul financiar, care este strans legat de piata imobiliara prin garantiile ipotecare, precum si pentru restul economiei, prin afectarea procesului investitional si a mobilitatii fortei de munca.
In afara ineficientelor structurale, inerente majoritatii pietelor imobiliare din lume, piata romaneasca este expusa unor riscuri suplimentare, datorate tranzactionarii in moneda straina, scaderii populatiei si numarului extrem de mare de locuinte ocupate de proprietari (fenomen ce genereaza o piata redusa a chiriilor).
Aceasta situatie este amplificata de lipsa de transparenta a pietei (inexistenta unui indice imobiliar oficial), costurile ridicate si viteza scazuta de tranzactionare, precum si de birocratia excesiva din domeniul constructiilor.
Serviciile notariale
Analiza Concurentei arata ca serviciile notariale din Romania sunt caracterizate printr-un grad de reglementare ridicat in raport cu media europeana, in timp ce gradul de protectie a consumatorului este mai scazut.
Costul real al serviciilor notariale, reprezentat de nivelul onorariilor ajustate cu venitul mediu si exprimate ca procent din valoarea tranzactiei, este cel mai ridicat in Romania din cele 21 de state membre UE analizate, fiind de peste 4 ori peste medie.
In comparatie cu alte state europene, Romania are un cost real al serviciilor notariale mai mare de 7 ori decat in Portugalia, de 14 ori decat in Germania, de 5 ori decat in Franta, de 6 ori decat in Austria sau Spania si de 4 ori decat in Belgia.
Aceasta situatie aduce deservicii grave consumatorilor romani, si ca urmare, Consiliul Concurentei va propune Guvernului eliminarea din cadrul legislativ a restrictiilor privind numarul de notari publici, a grilelor privind onorariile minime ale acestora in domeniul tranzactiilor imobiliare, a restrictiilor privind publicitatea si a celor legate de alocarea teritoriala a posturilor.
Agentii imobiliare
Serviciile de intermediere imobiliara nu sunt reglementate, iar competitia intre agentiile imobiliare se desfasoara pe o piata cu structura concurentiala determinata in primul rand de lipsa barierelor la intrare.
Cu toate acestea, concurenta prin pret este destul de scazuta, acest fapt datorandu-se, cel mai probabil, unor factori care tin de specificul activitatii cum ar fi: lipsa de experienta in negociere a consumatorilor, forma procentuala a comisioanelor determinata de necesitatea vanzatorilor de a stimula obtinerea unui pret mai mare sau existenta unor dimensiuni concurentiale suplimentare pentru agentiile imobiliare.
In cadrul investigatiei au fost analizate mecanismele care guverneaza piata imobiliara si elementele specifice pietei imobiliare din Romania, cu accent pe segmentul rezidential, si gradul de concurenta pe pietele serviciilor notariale, de intermediere, cadastrale si de evaluare.
In cadrul acestei analize, nu a fost luata in calcul piata chiriilor, deoarece reprezinta o componenta secundara a pietei imobiliare, iar singurul serviciu conex acesteia este cel de intermediere.