- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Constructiile ecologice, cu pana la 10% mai scumpe decat cele clasice

13 Jun, 01:01 • Redactia DailyBusiness
Dupa ce, recent, oficialii unui hotel din Venus si un dezvoltator imobiliar au anuntat ca vor investi in structuri "prietenoase" fata de mediu, o noua piata, cea a constructiilor ecologice, incepe sa prinda contur.
Constructiile ecologice, cu pana la 10% mai scumpe decat cele clasice

Saptamana trecuta, oficialii hotelului Afrodita din Venus au declarat ca in urma unei investitii de 20.000 euro hotelul isi procura 40% din energie cu ajutorul panourilor solare, urmand ca in 2008 hotelul sa fie in totalitate independent energetic dupa o investitie de inca 50.000 euro.

De asemenea, oficialii dezvoltatorul imobiliar South Pacific Group au declarat ca au inclus o tehnologie de economisire a energiei electrice intr-un ansamblu rezidential din Tunari, langa Bucuresti.

„Au fost mai multi clienti care au cerut dotarea caselor de lemn cumparate cu panouri solare”, a declarat Bogdan Sauliuc, director RIMS Productie si Constructii, firma care exporta 90% din productia de case de lemn .

Circa 10% din casele din lemn din Romania sunt dotate cu panouri solare, a adaugat Sauliuc.

Sunt mai multe elemente care imping dezvoltarea in acesta directie, de la maturizarea pietei imobiliare la cresterea continua a preturilor la energie si necesitatea asigurarii independentei energetice, chiar la nivel de locuinta individuala, a precizat, pentru DailyBusiness, Teodora Palarie, vice-presedintele agentiei non-guvernamentale ViitorPlus.

„In cinci ani vom avea primele proiecte de constructii ecologice finalizate, investitorii si dezvoltatorii fiind obligati sa se plieze pe cerintele unei piete tot mai constiente si mai pretentioase” , a estimat Teodora Palarie.

Costurile de dezvoltare ale unei cladiri ecologice cresc fata de cele ale unei cladiri obisnuite, in functie de tehnologiile de ecologizare folosite, cu pana la 10%, potrivit reprezentantilor asociatiei non-guvernamentale Viitor Plus.

O cladire ecologica este in fapt un imobil care se integreaza intr-un sistem unitar (cartier, oras, padure etc.) si incorporeaza solutii tehnice si de design pentru a facilita economisirea energetica si utilizarea unor materiale cu un impact minim asupra mediului, dar care asigura tot confortul necesar utilizatorilor, pastrand si randamente profitabile pentru developeri.

Nu toate casele ecologice necesita investitii suplimentare

In functie de numarul de aspecte considerate in proiectarea si constructia imobilului, cladirile ecologice se inscriu in mai multe clase de durabilitate, in functie de impactul pe care il au asupra mediului.

„Dezvoltarile de eco-case satisfacatoare nu presupun costuri aditionale – acest nivel poate fi atins doar prin aplicarea unor solutii simple de eficientizare a consumului energetic si apa (izolatii termice clasice, robineti cu senzori)”, a precizat Teodora Palarie.

„Nu ar fi realist sa cerem acum case care sa raspunda complet cerintelor ecologice, fie si numai din cauza ca o casa este integrata intr-un complex, un cartier, un oras, ceea ce necesita viziune, strategie si colaborare din partea autoritatilor locale, a municipalitatilor, lucruri care in momentul de fata nu exista”, a conchis Teodora Palarie.

In Occident, pretul de cumparare al unei case ecologice creste cu 5-25%

„In Marea Britanie, o casa cu componente ecologice se vinde cu 5 – 25% mai mult decit casele clasice din aceeasi zona, asa ca putem presupune ca cel mai probabil si pentru piata din Romania cresterea va fi de cateva procente”, a specificat Teodora Palarie, vice-presedinte Viitor Plus.

Printre beneficiile acestor tehnologii sunt reducerea costurilor de utilizare si intretinere a cladirii pe termen lung si reducerea sau eliminarea completa a impactului negativ asupra mediului

„Punctele slabe ale aplicarii acestor tehnologii sunt costurile de proiectare mai mari: se merge pe idei noi, inovatoare, nu pe cai batatorite. Trebuie luati in calcul mult mai multi parametri decit in cazul unei constructii clasice si costurile materialelor sunt mai ridicate decit pentru produsele clasice”, a explicat Teodora Palarie.

De asemenea, potrivit reprezentantilor Viitor Plus un punct slab al dezvoltarilor de case ecologice este si lipsa unor cofinantari din partea statului.

„In restul UE, statul suporta pina la 40% din investitiile in tehnologii eficiente, energii regenerabile, materiale prietenoase cu mediul”, spune Teodora Palarie, vicepresedinte Viitor Plus.

In Romania, pentru utilizarea energiei regenerabile, un proiect de mari dimensiuni este sustinut de ANL, care intentioneaza ca din aceasta vara sa inceapa constructia unor locuinte care vor fi alimentate cu energie electrica si termica produsa de pompe de caldura si panouri solare.

In acest sens ANL a finalizat deja caietele de sarcini pentru constructia in opt locatii a unor blocuri alimentate cu energie din surse regenerabile. Programul pilot care se va derula prin ANL prevede construirea unui numar total de 230 de locuinte in localitati din judetele Alba, Arad, Constanta, Mures sau Valcea.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
INS: În România, bărbații câștigă mai mult decât femeile. Diferențe de peste 500 de lei la salariu între cele două sexe
INS: În România, bărbații câștigă mai mult decât femeile. Diferențe de peste 500 de lei la salariu ...
Marii retaileri au aşeptări temperate înainte de Black Friday, care ar putea constitui un indice important privind puterea de cumpărare la nivel global
Marii retaileri au aşeptări temperate înainte de Black Friday, care ar putea constitui un indice important ...
TOP 10 profesii ale viitorului. Ce domenii trebuie să alegi pentru a-ți asigura succesul
TOP 10 profesii ale viitorului. Ce domenii trebuie să alegi pentru a-ți asigura succesul
Numărul românilor care şi-au montat panouri fotovoltaice a crescut de opt ori în ultimul an, nu şi capacitatea de stocare. Doar unu din zece români au şi baterie
Numărul românilor care şi-au montat panouri fotovoltaice a crescut de opt ori în ultimul an, nu şi ...
Rezidențiat 2024. Repartiția pe locuri și posturi a candidaților care au promovat examenul s-a încheiat. Doar 15 locuri, în specialități chirurgicale, au rămas neocupate
Rezidențiat 2024. Repartiția pe locuri și posturi a candidaților care au promovat examenul s-a încheiat. ...
RAR Auto-Pass, documentul obligatoriu pentru vânzarea mașinii, disponibil de la 1 decembrie 2024. Informațiile pe care le va conține
RAR Auto-Pass, documentul obligatoriu pentru vânzarea mașinii, disponibil de la 1 decembrie 2024. Informațiile ...
Haos la Bursa de Valori Bucureşti: indicele BET scade cu 3% la deschidere, iar 5 miliarde de lei s-au evaporat în câteva minute din cauza crizei politice
Haos la Bursa de Valori Bucureşti: indicele BET scade cu 3% la deschidere, iar 5 miliarde de lei s-au ...
Pensii 2024. Poşta Română are veşti bune pentru 5,5 milioane de pensionari, când se distribuie pensiile în decembrie
Pensii 2024. Poşta Română are veşti bune pentru 5,5 milioane de pensionari, când se distribuie pensiile ...
Salariul uriaș câștigat de o vânzătoare angajată la DM-drogherie în 2024. Pe lângă leafă, compania oferă și comision din vânzări
Salariul uriaș câștigat de o vânzătoare angajată la DM-drogherie în 2024. Pe lângă leafă, compania ...
Cât costă carnea de porc înainte de Crăciun. Românii sunt disperaţi: „Trebuie să cumpărăm indiferent de preţ”
Cât costă carnea de porc înainte de Crăciun. Românii sunt disperaţi: „Trebuie să cumpărăm ...
Vești proaste pentru români. Crește acciza la benzină și motorină de la 1 ianuarie 2025. Câți bani vor plăti șoferii în plus pentru un plin la mașină
Vești proaste pentru români. Crește acciza la benzină și motorină de la 1 ianuarie 2025. Câți ...
Parada de Ziua Națională din București. Care este programul, ce restricții de circulație sunt și cine participă
Parada de Ziua Națională din București. Care este programul, ce restricții de circulație sunt și ...
Clătita Dubai, cel mai „vânat” desert la West Side Christmas Market din Drumul Taberei. Cât ar trebui să scoată din buzunar românii
Clătita Dubai, cel mai „vânat” desert la West Side Christmas Market din Drumul Taberei. ...