Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii cere Guvernului reducerea TVA-ului in domeniul constructiilor de la 24% la 5%. Anuntul, facut de presedintele asociatiei, Laurentiu Plosceanu, vine ca reactie la [url=http://www.mediafax.ro/economic/seful-anl-guvernul-analizeaza-scaderea-tva-la-materialele-de-constructii-8281624]declaratia facuta de Romeo Dragan[/url], directorul general adjunct al Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), care a spus, marti, ca Guvernul analizeaza reducerea TVA la materialele de constructii.
„Piata constructiilor nu are nicio sansa sa renasca, in conditiile impozitarii excesive”, afirma Plosceanu. „Imi este greu sa iau in considerare declaratia, insa este de salutat. Din pacate, se vorbeste foarte mult, dar pana la fapte concrete distanta este foarte mare „, a mai declarat omul de afaceri.
Reprezentantul ANL a afirmat ca „la ora actuala este in analiza aceasta problematica (scaderea TVA pentru materialele de constructii – nr.) si cu siguranta in perioada urmatoare vom avea si o pozitie oficiala”. Dragan nu a dorit sa comenteze nivelul reducerii. A precizat doar ca o asemenea masura ar putea stimula dezvoltarea sectorului constructiilor.
[img=1774]Laurentiu Plosceanu[/img]
„Cine se apuca de construit cand stie ca, din start, trebuie sa plateasca 25% din propriul buzunar statului ?”, afirma Laurentiu Plosceanu. „Cu siguranta o reducere a TVA-ului la 4-5% ar reprezenta un impuls pentru investitiile in domeniu „, a mai spus presedintele ARACO.
Potrivit acestuia, in cazul in care guvernul ar dispune reducerea TVA-ului la 5% la materialele de constructii, aceasta masura ar putea determina scaderea, pe ansamblu a pretului final in sectorul constructiilor cu 8-10%.
Laurentiu Plosceanu spune ca, pe langa reducerea TVA la 5%, masura aplicata cu succes in mai multe tari europene in cazul constructiei de locuinte sociale, Guvernul ar trebui sa dispuna si plata TVA-ul la receptia cladirii. „In prezent, constructorul trebuie sa suporte 25% taxe la stat, din propriul buzunar. Daca ar plati la final, dupa predarea catre beneficiar, ar fi o decizie foarte buna, care ar elimina, in parte, blocajul financiar din domeniu”, a mai spus acesta.
Omul de afaceri a precizat ca, pe langa masurile fiscale, pentru ca sectorul constructiilor sa revina pe crestere, este nevoie ca si bancile sa reia creditarea atat pentru constructori cat si pentru beneficiari, fie ca e vorba de companii sau persoane fizice.
„Nu cred ca doar investitiile in infrastructura pot restarta acest motor al economiei care este sectorul constructiilor”, a declarat Laurentiu Plosceanu.
Potrivit datelor Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii, piata constructiilor a scazut anul trecut cu 17%, la 9,7 miliarde euro, iar in acest an se va incadra in cel mai bun caz in intervalul 9,5-10 miliarde de euro, urmand sa revina pe crestere in 2012.
Compania de servicii de consultanta PwC estimeaza ca piata constructiilor din Romania va creste cu 22 de miliarde de dolari in urmatorii zece ani.