Cresterea constanta a preturilor caselor in tarile in tranzitie au marit asteptarile viitoare ale pietei speculative referitoare la evolutia preturilor si a dus la cresterea sectorului constructiilor, ceea ce are implicatii asupra salariilor si cresterii gradului de angajari in acest sector si poate afecta economia cu dezechilibre. In Tarile Baltice, de exemplu, chiar a determinat un efect de domino in alte industrii, cu mariri de salarii neinsotite de cresterea productivitatii.
„Cresterea rapida a preturilor pare nesustinuta in multe tari, in masura in care o continuare a cresterii preturilor va duce la o supraevaluare a pietei”, se mentioneaza in raportul BERD.
In raportul BERD se explica faptul ca in conditiile unei oferte mai mari de locuinte si a unor credite mai dificil de obtinut, ca posibila urmare a crizei imobiliare de pe pietele dezvoltate, cresterile preturilor vor fi mai moderate, ceea ce nu va afecta consumul, insa va duce la o moderare a investitiilor in constructii.
In schimb, oficialii agentiei imobiliare Regatta sustin ca „piata din Romania nu este supraevaluata si nici nu va fi. Romanii nu sunt dispusi sa plateasca pe termen lung creditele, si incearca sa le returneze cat mai repede”, au spus pentru DailyBusiness reprezentantii Regatta, subliniind astfel ca presiunea pe puterea de cumparare nu a ajuns foarte dificil de suportat.
„Toate cresterile de pret sunt reflectarea cresterii de preturi in alte zone (materiale de constructii, cresterea salariilor), ceea ce la acest moment ne face sa nu previzionam o echilibare pe termen scurt intre cerere si oferta”, au adaugat acestia. Dupa parerea lor, cererea va ramane mai mare decat oferta inca 4-5 ani.
BERD: Locuintele din Bucuresti, mai scumpe decat cele din Bruxelles
Pretul unei locuinte centrale din Bucuresti depasea 2.000 de euro pe metru patrat in 2006, fiind mai mare decat in Bruxelles, Atena sau Budapesta, de asemenea in zone centrale, cu toate ca gradul de dezvoltare al capitalei Romaniei, calculat dupa produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, este de peste trei ori mai mic decat in Bruxelles.
PIB pe cap de locuitor, calculat la paritatea puterii de cumparare (adica tinand cont de diferentele de preturi dintre tari), este de 10.000 de dolari pentru bucuresteni, aproximativ 20.000 dolari pentru locuitorii din Budapesta, 25.000 pentru cei din Atena si 35.000 pentru locuitorii capitalei Belgiei.
In Ucraina s-a inregistrat cea mai mare crestere a preturilor locuintelor in perioada 2004-2006, Romania fiind pe locul doi in regiune ca ritm de crestere.
BERD subliniaza faptul ca preturile pentru locuinte iau in calcul costul unui metru patrat intr-un apartament de aproximativ 120 mp, situat in centrul oraselor incluse in studiu.
Pentru 2007, consultantii imobiliari ai Regatta au estimat o crestere a preturilor de 10-15% in primul semestru al anului si de 10-15% in a doua jumatate.
Preturile pe piata rezidentiala romaneasca vor continua sa creasca intr-un ritm relativ dinamic si in urmatorii 4-5 ani, desi nu atat de alert ca in ultimii cativa ani, pentru ca raportul cerere-oferta este inca dezechilibrat, au spus reprezentantii Regatta.
Consultantii companiei au adaugat ca desi sunt anuntate foarte multe proiecte pe piata, acestea nu vor fi finalizate prea curand , drept dovada ca in primul semestru din 2007 au fost livrate doar 56 de locuinte.
„Putem spune ca raportul intre pretul locuintelor si nivelul veniturilor in Bucuresti, Kiev, Riga, Vilnius sau Varsovia este relativ ridicat comparativ cu alte capitale din regiunile in tranzitie sau occidentale. Cu toate acestea, o comparatie a preturilor este dificila, deoarece calitatea si oferta de locuinte variaza intre aceste tari, mai ales in cazul statelor in tranzitie”, se spune in raport.
„Mai mult, avansul rapid al veniturilor si al preturilor locuintelor tinde sa se concentreze mai ales in capitalele statelor in tranzitie decat in statele mai dezvoltate”, arata autorii studiului BERD.