Analistii imobiliari nu prevad o crestere majora a numarului de noi proiecte.
„Este posibil sa mai fie reluate cateva proiecte blocate anterior, in special cele care mai au nevoie doar de un contract cu un chirias mare din zona de food”, spune pentru DailyBusiness.ro Monica Barbu, directoarea departamentului de retail al companiei The Advisers/Knight Frank.
Pe piata sunt cateva proiecte unde se negociaza contractele de inchiriere cu hipermarket-uri si pentru care reluarea constructiei depinde de aceste contracte. Shimon Galon, seful dezvoltatorului imobiliar GTC, a declarat, anterior, pentru DailyBusiness.ro ca negociaza cu un hipermarket un contract pentru centrul comercial Galleria din Galati si ca doar daca negocierile se incheie cu succes va demara proiectul in 2011.
In aceeasi situatie se afla si grupul Avrig 35, care ar dori sa demareze un proiect de retail in Piatra Neamt anul viitor, dar momentan este in negocieri cu potentiali chiriasi.
Situatia a fost similara si in cazul altor proiecte anuntate in acest an, cand reprezentantii lanturilor de hipermarketuri au avut ultimul cuvant de spus in planurile oricarui dezvoltator. Chiar si cu ajutorul hipermarketurilor, numarul noilor proiecte de pe piata nu este semnificativ.
„Numarul proiectelor anuntate pe piata in aceasta perioada nu este deloc mare, daca tinem cont de volumul de spatii care a fost blocat de criza”, mai spune Barbu.
Andrei Birsan, directorul departamentului Retail Centre Comerciale, Cushman & Wakefield a spus, recent, ca „pentru 2011 nu ne asteptam la o revenire a investitiilor importante in dezvoltarile de retail”.
Motivul pentru care aceste companii care ar dori sa se extinda in continuare sunt inca precaute este faptul ca orice retailer este mult mai pretentios cu alegerea proiectelor in care intra.
„In general, cererea de spatii comerciale este foarte mica, insa daca discutam de proiecte foarte bune, atunci este foarte mare”, spune Luiza Moraru, directoarea departamentului de retail a CB Richard Ellis Romania.
Dovada faptului ca lucrurile nu merg spre mai bine pentru dezvoltatori este si faptul ca noile proiecte fac aceleasi „compromisuri” general valabile pe piata la nivel de chirie, prin reduceri puternice si acordarea de facilitati suplimentare.
Piata de centre comerciale din Romania nu se simte prea bine nici atunci cand vine vorba de noi lansari. Potrivit unui studiu facut public recent de CBRE, Romania se afla pe locul 15 din 201 in topul celor mai cautate tari pentru extinderea retailerilor.
Astfel, doar 17% dintre retailerii chestionati au raspuns ca ar dori sa se extinda pe piata locala, releva studiul companiei de consultanta imobiliara CBRE.
Rezultatele unui studiu DTZ Echinox arata ca Romania mai poate absorbi in urmatorii ani aproximativ 37 metri patrati de spatii moderne de retail la mia de locuitori, adica un volum total de 784.000 mp.
In acelasi timp, concluziile arata ca volumul maxim ce poate fi absorbit de piata romaneasca se situeaza la jumatate fata de restul tarilor central si est europene, datorita veniturilor medii semnificativ mai mici ale populatiei din Romania.
„Principalele orase din provincie care ar putea absorbi volume noi de retail modern sunt Craiova, Ploiesti, Galati, concentrari urbane unde au fost anuntate numeroase proiecte, dar nu s-a livrat inca nimic sau foarte putin. Aceleasi destinatii sunt si intre primele pe lista de expansiune a hipermarketurilor”, a declarat Razvan Sin, director al departamentului de retail al DTZ Echinox.
„Noi proiecte pot aparea in alte orase principale unde proiectele in dezvoltare sunt blocate din lipsa de finantare si exista oportunitati pentru un proiect mai bun, intr-o locatie mai atractiva. Retailer-ii care au semnat contracte dar au optiunea de a rezilia se vor uita la alternative si vor lua in calcul posibilitatea de a deschide in centre cu premise mai bune de succes”, a adaugat Sin.
Mall-urile „debutante” in 2010
Anul 2010 a adus pe piata cateva mall-uri a caror constructie nu a fost demarata deja, dar care ar putea incepe dupa ce dezvoltatorii au atras hipermarket-uri in proiecte.
Cel mai recent exemplu este cel al Victoria City Center, a carui prima faza ar urma sa inceapa in toamna lui 2011, dezvoltatorul incepand deja sa demoleze constructiile existente pe teren.
Dezvoltatorii au anuntat inceperea proiectului, amanat timp de 2 ani, dupa semnarea contractelor de inchiriere cu Cora si Cinema City.
Tot anul viitor ar urma sa inceapa si zona de retail park din Pallady Shopping Center, dezvoltat tot in Capitala de Avrig 35. Decathlon si Auchan sunt chiriasi principali din acest proiect.
Auchan, Kiabi, Decathlon si Norauto, toate controlate de familia Mulliez, au fost retailerii care au dat viata si unui proiect cu totul nou pe piata: Mall Electroputere Craiova. Mall-ul care va fi amenajat chiar in fostele hale industriale ar trebui sa fie finalizat in 2011.
Un alt proiect a carui constructie a fost anuntata anul acesta este Coresi Brasov, unde a intrat Auchan.
Mall-uri reluate
Anul acesta au fost reluate cateva proiecte blocate de criza. Mall-ul Galleria Arad a reinceput constructia dupa ce hipermarket-ul Cora a intrat in proiect, urmand sa fie finalizat anul viitor.
Centrul comercial Maritimo din Constanta a intrat in linie dreapta cu constructia dupa ce a fost preluat integral de Immofinanz. Mall-ul va fi inaugurat in a doua parte din 2011.
Tiago Oradea a revenit in piata dupa ce a fost achizitionat la licitatie publica de o firma presupus controlata de omul de afaceri Gabriel Popoviciu. Mall-ul, redenumit Oradea Shopping City, va avea un concept cu totul nou si ar trebui sa se deschida la inceputul anului viitor.