„Este interesant de observat evolutia din iunie si iulie 2009, cand valorile au avut o tendinta crescatoare. Perioada coincide cu lansarea programului Prima Casa, insa optimismul proprietarilor a fost doborat de realitatea pietei, care a demonstrat ca preturile nu erau in concordanta cu nivelul cererii”, a declarat Razvan Muntean, directorul general al imopedia.ro.
In ianuarie 2008 preturile anuntate de proprietarii din Bucuresti indicau un nivel de 1.927 euro/mp pentru apartamentele vechi si de 2.190 euro/mp pentru cele noi, insa la finalul anului unitatile vechi s-au ieftinit cu 13%, iar cele noi cu 10%.
Un an mai tarziu, preturile apartamentelor vechi s-au redus cu 20%, iar cele pentru locuintele noi cu 19%.
In ceea ce priveste evolutia preturilor in 2010, apartamentele din Bucuresti au continuat sa se devalorizeze intr-un ritm mai lent, potrivit imopedia.ro.
„Este de remarcat evolutia aproape liniara a preturilor din ultimul trimestru al anului 2010, fapt ce indica cresterea increderii proprietarilor”, a spus Razvan Muntean.
Astfel, apartamentele vechi au inregistrat in 2010 o scadere de 7%, in timp ce preturile pentru unitatile rezidentiale noi s-au diminuat cu 8,6%.
„Ramane de vazut daca fundul prapastiei a fost atins pentru segmentul rezidential si ne vom confrunta cu stabilitate pe acest sector, sau daca, din contra, urmatoarele luni ale lui 2011 vor aduce noi scaderi”, a adaugat directorul general al imopedia.ro.
Studiul imopedia.ro se bazeaza pe evolutia preturilor medii pe metru patrat pentru doua tipuri de apartamente: cele construite pana in anul 2004 (denumite vechi) si cele livrate din 2005 pana in prezent (denumite noi).