Euro a crescut fata de leu abia in ultimul timp, asa ca este prea devreme ca sa vedem efecte pe piata de birouri, a spus Mirela Raicu, consultant imobiliar in cadrul Esop, pentru DailyBusiness.ro.
Contractele de inchirieri de spatii de birouri prevad plata lunara a chiriei la cursul BNR, iar chiriasii isi asuma fluctuatiile. In cazul unei situatii indelungate, este posibil ca atunci cand contractele sunt mai relaxate, sa se renegocieze, a adaugat Raicu. Aceasta a mai specificat ca nu vom vedea scaderi de chirii, decat daca acest curs se va mentine o perioada indelungata, chiar pana in vara.
Fluctuatiile cursului leu-euro nu au efect imediat nici in segmentul de inchirieri de spatii de retail. Schimbarile se pot observa doar daca aceste fluctuatii sunt mai indelungate, iar renegocierea chiriilor sau scaderea lor nu este determinata exclusiv de cursul bancar.
„Pana acum nu am vazut renegocieri ale chiriilor in mall-uri exclusiv ca urmare a fluctuatiilor de curs valutar, acesta fiind doar unul din factorii care influenteaza negativ activitatea retailerilor in aceasta perioada”, a spus Andrei Vacaru, senior consultant pe segmentul de retail la Jones Lang LaSalle.
„In cotextul actual al crizei economice si datorita nivelului record de deschideri de centre comerciale de anul trecut (18 proiecte si 6 extinderi), exista o presiune asupra chiriilor si este probabil sa asistam la scaderi moderate, exceptie facand proiectele premium”, a adaugat Vacaru .
In ceea ce priveste inchirierile de locuinte, specialistii de la EuroMetropola spun ca in cazul contractelor pe termen scurt, de pana intr-un an, clientii prefera sa plateasca chiria in lei „pentru a se asigura ca nu vor exista diferente mari de la o luna la alta”.
Daca, de exemplu, in iunie 2008, pentru un apartament de lux cu 3 camere din Sos. Nordului, chiria era de 10.900 lei (contravaloarea a 3.000 euro), acum chiriasul trebuie sa-i achite proprietarului 12.800 lei. Diferenta se resimte in special in randul chiriasilor care si-au negociat salariile in lei, iar chiriile in euro.
„Este un paradox, lumea se asteapta acum la ieftiniri pe toate segmentele din piata imobiliara, insa deprecierea leului nu face decat sa scumpeasca anumite proprietati, un fenomen care dezvolta abilitatile de negociere ale potentialilor clienti”, subliniaza analistii imobiliari de la EuroMetropola.
Ce pot face chiriasii in aceasta situatie? O posibilitate ar fi aceea de a renegocia contractul de inchiriere, insa, dupa cum era de asteptat, cei mai multi proprietari exclud aceasta varianta.
„Proprietarii au devenit mai flexibili la semnarea unui nou contract de inchiriere si in multe situatii, acestia accepta o clauza prin care se prevede ca valoarea chiriei sa ramana fixa pe toata durata contractului, ceea ce nu inseamna ca la jumatatea perioadei, valoarea chiriei nu s-ar putea renegocia in jos, dat fiind faptul ca fiecare parte isi apara interesele”, au precizat consultantii EuroMetropola.
In ciuda fluctuatiei cursului leu-euro, consultantii imobiliari nu intrevad o modificare in numarul cererilor pentru inchiriere de locuinte.
„Momentan, din cauza blocarii accesului la surse de finantare pentru achizitia de locuinte, inchirierea ramane singura optiune pentru o parte importanta a populatiei”, au spus analistii de la EuroMetropola.
„O decizie inteleapta din partea chiriasilor ar fi aceea de a negocia contractul in lei sau in euro, dar la un curs prestabilit, care sa nu depaseasca un anumit nivel. De exemplu, se fixeaza o chirie de 1.000 euro care se vor calcula in lei la cursul zilei, dar nu mai mare de 3,8 lei”, au mai spus acestia.