[gallery:36]
Cele trei proiecte ramase nefinalizate sunt mall-urile Galleria si West Gate, care initial ar fi trebuit sa fie deschise in 2009, si mall-ul AFI Europe, care ar fi urmat sa fie deschis in 2010.
Dezvoltatorul GTC nu a anuntat o data de deschidere pentru Galleria, insa ritmul si nivelul lucrarilor din prezent nu sustin scenariul unei deschideri in acest an. La proiectul West Gate, constructia este blocata.
In ceea ce priveste proiectul AFI Europe, constructia nu a mai inceput, iar compania a hotarat sa nu mai construiasca un mall, ci big box-uri (magazine mari, de sine statatoare – n.r.), ca urmare a avansului pe care competitorii de la Atrium l-au luat cu ridicarea mall-ului.
Mall-ul AFI Palace ar fi trebuit sa fie amplasat chiar vizavi de Atrium Center, insa dezvoltatorul, compania AFI Europe nu a demarat constructia proiectului, iar pe terenul unde ar fi trebuit sa fie ridicate un supermarket si 150 de magazine sunt acum doar sticle goale si o balta imensa.
Terenul AFI, care asteapta un santier de cativa ani, este insa o lectie buna pentru dezvoltatorii Atrium, care in Baia Mare nu au fost la fel de norocosi ca in Arad si au pierdut startul in raliul mall-urilor, asa ca primul mall din oras nu va fi al lor, ci al celor de la Futureal.
Astfel, dezvoltatorii Atrium vor sa regandeasca proiectul din Baia Mare si sa-l transforme din mall in parc de retail. Motivul? Acelasi pe care l-au avut si cei de la Afi in Arad: concurenta le-a luat-o inainte.
Mai mult, lipsa finantarii va impiedica dezvoltatorul Atrium sa demareze in urmatorul an vreunul dintre proiectele de retail pe care le avea in plan. Atrium Centers intentiona sa construiasca mall-uri in Cluj, Satu Mare si Baia Mare. Initial, aceste proiecte ar fi urmat sa fie dezvoltate impreuna cu britanicii de la Carpathian.
Intre timp, fondul de investitii Carpathian, care s-a retras deja din proiectul din Cluj si cel din Arad, nu mai este deloc interesat de piata romaneasca, asa ca pentru proiectele din Satu Mare si Baia Mare, unde Carpathian detine 75% din actiuni, reprezentantii Atrium trebuie sa gaseasca un alt partener pentru a le dezvolta.
Pentru proiectul din Arad, oficialii dezvoltatorului au vandut participatia Carpathian catre compaania de constructii, Arcadom, chiar inainte de deschiderea mall-lui. Reprezentantii Arcadom nu au dorit sa spuna care este yield-ul (randamentul anual – n.r.) la care au cumparat jumatate din proiect.
Singurul santier la care se lucreaza, in prezent, in Arad, este cel al mall-ului Galleria dezvoltat de GTC si amplasat pe aceeasi strada cu Atrium Center, la cativa kilometri distanta. Viitorul mall are slabe sanse sa se finalizeze in acest an, daca dinamica constructiei nu va creste.
Criza a adus o schimbare importanta in perceptia dezvoltatorilor de centre comerciale, vizavi de orasele medii din Romania. Acestia au trecut de la discursul „In oras este loc pentru mai multe mall-uri sau vor castiga cei mai buni”, la „daca nu deschidem primii mall-ul, nu mai deschidem si schimbam proiectul”.