Majoritatea cumparatorilor din provincie au preferat sa astepte aparitia mai multor proiecte rezidentiale, din dorinta de a face cea mai buna alegere. Cumparatorii au analizat cu atentie evolutia pietei din capitala si au invatat sa astepte diversificarea ofertei, astfel incat sa poata obtine cele mai avantajoase tranzactii, a spus Marius Mihai, managing partner Century 21 Ploiesti.
Atat in Bucuresti, cat si in provincie, numarul si volumul tranzactiilor au scazut in acest an. „Procesul este firesc in contextul in care, din ’90 si pana la inceputul acestui an, preturile din sectorul imobiliar au crescut continuu: pe nici o piata din lume acest trend nu se poate mentine la nesfarsit”, a spus Adrian Sischin, directorul regional al retelei de agentii imobiliare Re/Max.
Totusi, comparativ cu proiectele rezidentiale din Capitala, cele din provincie se vand relativ mai repede. Printre motivele care stau la baza acestei situatii ar fi in primul rand pretul mai accesibil fata de constructiile din Bucuresti si, in al doilea rand, oferta mai restransa comparativ cu cea din Bucuresti, a spus Marius Mihai.
Pe piata rezidentiala din provincie exista si esecuri
Reprezentantul Century 21 admite ca exista si proiecte care se vand greu.
„Exista si esecuri, mai mici sau mai mari. Sunt imobile care se vand mai greu, insa piata nu se va bloca in nici un caz, nici in Bucuresti, nici in provincie”, este de parere Mihai.
Provincia este o piata dinamica, unde cartierele noi se vand in proportie de 60% inca din faza de proiect, deoarece preturile pot fi cu 15-20% mai mici, conform lui Mihai.
Totusi, in prezent, tendinta de a achizitiona locuinte in faza de proiect se afla in regres.
„Pana de curand, majoritatea locuintelor erau achizitionate inca din stadiul de proiect, intr-o „goana” generala dupa locuinte. Intre timp, numarul de ansambluri rezidentiale a crescut, unele dintre acestea au livrat un produs sub standardele promise cumparatorilor si, pentru ca au invatat din aceste experiente si, in prezent, au cu mult mai multe optiuni din care sa aleaga, clientii incep sa se orienteze mai mult catre achizitia unor locuinte aflate in faze mai inaintate de dezvoltare”, a explicat Adrian Sischin, directorul regional al retelei de agentii imobiliare Re/Max.
Provincia va inregistra scaderi ale preturilor locuintelor vechi de pana la 30%
In ceea ce priveste preturile, anul acesta vor inregistra pe intreaga piata din provincie o scadere medie similara cu cea din Capitala, de 15-20%, sunt de parere specialistii.
Scaderile pot fi chiar mai mari in unele cazuri. Biroul Re/Max Best din Bacau, de exemplu, se asteapta la scaderi de pana la 30% ale preturilor apartamentelor vechi pana la sfarsitul anului in curs.
In acest caz insa, dincolo de conjunctura economica, un rol important il au proiectele de locuinte noi care au crescut ca numar in ultima perioada.
Fenomenul se aplica mai greu la proprietatile de lux. „La vile nu cred ca vor fi scaderi de preturi semnificative; proprietatile de lux reactioneaza mai greu la scaderea preturilor, intrucat cererea este in foarte mare masura neacoperita si, in plus, este un segment mai putin sensibil fata de politica de credite, comparativ cu segmentul mediu”, a explicat Adrian Sischin.
Contrar opiniei multora, evolutiile de pe piata de real-estate sunt favorabile pe termen mediu, crede Sischin. „Scaderea preturilor apartamentelor vechi va readuce pretul acestora la un nivel corespunzator amortizarii lor in timp, ceea ce va revigora dinamica vanzarilor pe acest segment. De asemenea, in cazul apartamentelor noi, cresterea ofertei va determina dezvoltatorii sa livreze locuinte din ce in ce mai competitive, iar piata luxului isi va mentine si ea cresterea”, a spus Adrian Sischin.
In cazul judetului Prahova, se estimeaza ca pana la sfarsitul anului 2008 preturile apartamentelor in blocurile vechi si cele ale caselor construite inainte de 1980 vor scadea cu inca 10%, conform lui Mihai.
Deficitul de locuinte din Romania va fi acoperit in 30 de ani
In primul trimestru al anului curent au fost finalizate aproape 11.000 de locuinte la nivel national, cu circa 50% mai mult decat in perioada similara din 2007, a spus Adrian Sischin.
Cu toate acestea, conform datelor publice, deficitul de unitati locative din Romania va fi acoperit abia in circa 30 de ani, daca se va pastra ritmul actual de evolutie a pietei constructiilor, a adaugat Adrian Sischin.
In Bucuresti, de exemplu, necesarul de locuinte depaseste 300.000, iar pe termen mediu sunt anuntate a fi finalizate doar cateva zeci de mii, ramanand de vazut cate vor fi efectiv livrate. In Timisoara sunt asteptate 2- 3.000 de locuinte noi pana la finele anului viitor, dar necesarul depaseste 10.000, iar exemplele pot continua, este de parere Sischin.
Sunt multe orase mari care asteapta livrarea a unui numar de cateva mii de locuinte fiecare: in total, circa 20.000 de locuinte se vor construi in Arad, Bacau, Constanta, Cluj, Iasi si Timisoara.
Re/Max are 23 de birouri regionale in Romania, iar reteaua Century 21 din Romania cuprinde pana in prezent 15 agentii.