Dezvoltatorul imobiliar Kronvest, care a dezvoltat cateva sute de apartamente in Brasov, incearca sa isi reorganizeze business-ul si mizeaza pe preturi de proiect low pentru o constructie premium.
In planul de reorganizare al dezvoltatorului brasovean se mentioneaza ca firma intentioneaza sa dezvolte si blocul 5 din cadrul proiectului de lux Tampa Gardens, schimband insa strategia de vanzare. Ansamblul cuprinde trei blocuri deja terminate, al patrulea se afla in stadiu de constructie, iar ultimul a demarat abia recent.
Astfel, compania vrea sa vanda „la gri” locuintele, preturile de pornire fiind de 28.000 euro, comparabile cu cele ale locuintelor low-class din Brasov, desi proiectul este unul de lux.
Potrivit planului de reorganizare, pentru blocul 5, preturile vor fi mult mai accesibile, ca urmare a costurilor mai reduse (in urma crizei), dar si a strategiei de vanzare, care propune vanzarea locuintelor „la gri”.
Locuintele deja finalizate, din primele trei blocuri, vor aduce companiei incasari de peste 7 milioane euro plus TVA, daca ar fi vandute cu un discount de peste 30%, considera oficialii Kronvest.
La aceste incasari se adauga, insa, si cele provenite din taxele de administrare ale proiectelor rezidentiale Europa Residence si Tampa Gardens 2. Aceste proiecte, dezvoltate de companie in Brasov, cuprind in total circa 300 de unitati locative.
Per total, dezvoltatorul are datorii de peste 11 milioane euro.
Alte companii de dezvoltare imobiliara aflate in insolventa, si care au deja proiecte intr-un stadiu avansat, iau in calcul mai degraba variante de repozitionare si marketing.
Spre exemplu, dezvoltatorul HSH din Baia Mare propune pentru reorganizarea proiectului rezidential Toamnei Residence mai multe campanii de marketing, considerand ca unul dintre minusurile investitiei a fost tocmai lipsa investitiilor in campaniile de comunicare eficiente. Dezvoltatorii propun mai multe campanii cu discount-uri de cateva procente, care ar urma in opinia lor sa dinamizeze vanzarile.
Expertii in insolventa spun ca de cele mai multe ori creditorii evita sa se ajunga la faliment pentru ca sansele de recuperare a banilor sunt foarte reduse. Totusi, pe piata au fost si cazuri in care bancile au preferat vanzarea, ce-i drept fara a fi nevoite sa isi asume pierderi.
Numarul insolventelor si falimentelor din domeniul imobiliar va fi in crestere in acest an, spun majoritatea specialistilor in imobiliare. Mai mult, scaderea, sub nivelul creditelor, a valorii multor active imobiliare aduse ca garantii de dezvoltatori ar putea aduce in acest an si primele pierderi ale bancilor.
Bancile care au creditat cele cateva proiecte imobiliare mari aflate in prezent in insolventa sau faliment au de recuperat circa 150 milioane de euro. Daca in 2010, insolventele si falimentele au atacat proprietarii de centre comerciale, anul acesta dezvoltatorii de rezidential au tinut capul de afis al problemelor financiare.
De la inceputul anului au intrat in insolventa Green City Construct, iar Carmel Land Development si-a cerut insolventa. Aceste insolvente rezidentiale se adauga altor cateva dosare mari din 2010, cum ar fi falimentele Cortina Residence si Copper Beech.