Montarea geamurilor era ultimul pas necesar pentru ca locatarii sa poata sa intre, legal, in posesia apartamentelor, prin semnarea actelor de predare-primire.
„Ne-am adunat toti si am pus bani pentru geamuri – ramele fusesera puse de firma – pentru a putea receptiona locuintele pe care le-am platit. Proiectul nu este inca complet finalizat. Mai trebuie finisata casa scarilor si trase utilitatile, insa am vrut sa fim siguri ca ne primim locuintele. Va fi o predare in stadiul actual de constructie si ne asumam riscul ca ei sa nu mai continue restul lucrarilor”, a spus pentru DailyBusiness.ro, unul dintre clientii din Vila Venetia dezvoltata in Constanta de compania Vectra, firma care a intrat in insolventa anul acesta si care are in constructie 16 proiecte de dimensiuni reduse.
„Am cautat oferte la mai multe firme, am cumparat ce era nevoie si a inceput montarea”, a mai spus clientul companiei, care nu a dorit sa isi decline identitatea.
„Cei de la Vectra au fost foarte receptivi la ideea noastra, iar in momentul in care vom face contractele finale se va stipula si ce lucrari mai sunt de efectuat si le va face firma dezvoltatoare”, a spus clientul firmei, care a platit integral, in avans, 80.000 euro pentru locuinta din proiect.
Reprezentantii firmei Vectra spun ca lucrarile care mai sunt de efectuat la vila Venetia valoreaza mai putin de 20.000 euro si ca mai au de incasat circa 33.000 euro de la 3 clientii din proiect, bani pe care ulterior ii vor folosi pentru lucrarile care mai sunt necesare, dar si pentru a le restitui banii pentru geamuri clientilor.
„Lucrarile de construire sunt finalizate in proportie de 80%.Datorita faptului ca 99% din beneficiarii apartamentelor s-au constituit intr-o asociatie, am putut demara discutiile pentru finalizarea lucrarilor si predarea imobilului. In urma discutiilor am identificat resursele necesare finalizarii lucrarilor cat si modalitatea efectiva de predare-primire pentru apartamente. Speram ca lucrarile si incheierea tuturor formalitatilor sa fie realizate pana pe data de 15 decembrie 2009”, au spus reprezentantii Vectra despre stadiul acestui proiect.
Printre clientii Vectra se mai afla persoane care au luat in calcul sa faca propuneri „vecinilor” pentru a contribui suplimentar din punct de vedere financiar si sa aduca proiectul in stadiul in care poate fi receptat, astfel incat sa aiba siguranta ca isi vor primi locuintele pentru care au platit zeci de mii de euro.
„Ne-am gandit sa platim suplimentar pentru anumite lucrari”, a spus Alexandru Mocanu, client in vila Napoli, care a platit in 2008, integral, 69.000 euro pe un apartament aflat in constructie.
Totusi, nu toti clientii vad situatia in acest mod. Spre exemplu, Marian Sofronie, presedintele Asociatiei Pagubitilor Vectra, in care sunt membri circa 100 de clienti ai dezvoltatorului, spune ca nu este atat de simplu. „Nu sunt trase utilitatile. De ce sa preiau un apartament fara utilitati, in conditiile in care racordarea este foarte costisitoare?”.
Reprezentantii Vectra au mentionat ca inainte de finalizarea si predarea vilei Venetia, firma va livra vila Roma, un alt mini-proiect in aceeasi zona.
„Lucrarile de construire sunt finalizate in totalitate din data de 28.09.2009. In perioada cuprinsa intre 28.09.2009 si pana astazi am efectuat documentatia pentru incheierea Procesului verbal de receptie la finalizarea lucrarilor – cu alte cuvinte, cartea tehnica, declaratiile la institutiile abilitate cu urmarirea si controlul lucrarilor, achitarea taxelor la finalizarea lucrarilor, etc. In maxim 2 saptamani vom preda imobilul catre beneficiari”, au spus reprezentantii companiei despre vila Roma.
Reprezentantii Vectra au declarat, anterior, ca vor finaliza toate proiectele incepute, insa lucrarile vor fi efectuate mai lent avand in vedere situatia in care se afla firma.
„Suntem de acord cu intarzierile, problema este ca nu avem nici o garantie ca vom primi aceste locuinte. Oamenii sunt foarte suparati si foarte speriati ca nu isi vor mai primi casele”, spune Marian Sofronie, reprezentantul Asociatiei Pagubitilor Vectra, care a adaugat ca acestia nu isi vor banii inapoi, ci doar locuintele pentru care au platit.
Multi dintre clientii companiei Vectra sunt deja inscrisi la masa credala, insa sunt si cazuri in care cererile de inscriere nu au fost admise.
Clientul Alexandru Mocanu, spre exemplu, nu este inscris la masa credala pentru ca a incheiat contractul cu o persoana fizica. „Am vrut sa ma inscriu, dar mi-a fost respinsa cererea”, a spus Mocanu.
„Contracte pe persoane fizice s-au facut pentru 8 imobile”, a spus Marian Sofronie, presedintele asociatiei pagubitilor Vectra.
Asociatia Pagubitilor Vectra, in care sunt membrii 100 de clienti ai companiei, a cerut de curand in instanta companiei sa prezinte toate actele care pot dovedi ca persoanele fizice prin care s-au incheiat aceste contracte au fost mandatate de Vectra.
„Instanta va decide daca va permite si acestor clienti sa participe la masa credala”, a adaugat Sofronie.
„Majoritatea clientilor au platit integral locuintele si ar putea sa para ca suntem nebuni, dar in momentul in care am cumparat erau construite la rosu. Acum mai este nevoie pentru majoritatea locuintelor de minim 20.000 euro pentru a le finaliza, iar cei mai multi cumparatori si-au facut deja credite pentru a cumpara aceste apartamente”, spune Sofronie.
In august, Vectra a deschis un centru de informare pentru clienti in Constanta pentru a gestiona problemele de comunicare.
„Pana in prezent, au fost solutionate un numar de 120 de solicitari de informatii primite de la beneficiarii imobilelor”, spun reprezentantii companiei.
Cazul Vectra nu este singular pe piata. In asteptarea apartamentelor cumparate se afla si clientii proiectului Planorama din Capitala, unde primele blocuri, care sunt si achizitionate aproape integral, sunt aproape de finalizare, dar nu pot fi livrate pentru ca EuroHabitat, dezvoltatorul proiectului, a oprit constructia de peste 6 luni, din lipsa de finantare.
Reprezentanti de vanzari ai proiectului Planorama au declarat in octombrie, pentru DailyBusiness.ro, ca in cazul in care compania obtine o finantare, locuintele vor fi gata in cateva luni.
Tot in octombrie, reprezentantii dezvoltatorului BSR-Europe au declarat ca ar putea sa preia managementul Planorama, daca obtine finantare. Reprezentantii EuroHabitat nu au putut fi contactati in cursul zilei de miercuri pentru detalii suplimentare vizavi de evolutia proiectului Planorama, in care cativa zeci de clienti au renuntat la apartamente, cerand in instanta sa li se restituie sumele platite ca avans.