In zona Aviatiei, un apartament cu patru camere construit dupa anul 2000 poate fi achizitionat si cu 425.000 euro, conform anunturilor listate pe portalul imobiliar Imopedia.ro.
In zona Soselei Nordului, preturile ating praguri mai mari. Spre exemplu, un apartament cu o suprafata generoasa, de 210 metri patrati, ajunge la 525.000 euro.
„Zona de Nord a Capitalei, cuprinzand cartierele 1 Mai, Turda, Banu
Manta, Herastrau, Dorobanti, Baneasa, Aviatiei, Pipera prezinta o oferta
mare de locuinte noi, mai ales pe segmentul apartamentelor cu trei si
patru camere. In plus, in aceasta perioada sunt scoase la vanzare, cu
precadere, vile construite dupa anul 2000”, a spus Razvan Muntean,
director general Imopedia.ro.
Diferente uriase de pret intre apartamentele vechi si cele noi
O analiza atenta asupra locuintelor din zona de nord evidentiaza diferente de pret foarte mari intre locuintele noi si cele vechi, lucru care nu se observa atat de pronuntat si in celelalte cartiere ale Bucurestiului, unde valoarea unui apartament nou este foarte aproape de cea a unei locuinte vechi.
Concret, pentru apartamentele cu patru camere, cele mai mari preturi din zona Aviatiei, inregistrate pe site-ul Imopedia.ro, sunt la aproximativ 183.000 euro, pentru proprietati din blocuri vechi si la circa 483.000 euro, pentru constructiile noi.
Alte exemple care evidentiaza diferenta majora intre preturile de achizitionare in functie de varsta constructiei:
• Apartamentele cu trei camere, in zona Baneasa, au un pret de listare de pana la 224.000 euro, pentru constructiile noi si de pana la 179.000 euro, pentru locuintele din blocurile vechi
• Un apartament cu doua camere in bloc nou, situat in zona Soselei Nordului, este scos pe piata cu un pret maxim de 225.000 euro, in timp ce o locuinta veche cu acelasi numar de camere costa 160.000 euro in planul al doilea sau cel mult 200.000 euro in planul intai.
Cum se explica discrepanta
Nordul Bucurestiului precum si zonele limitrofe din nord (Pipera, Otopeni, Corbeanca) au fost si vor fi in continuare cautate de catre clientii cu venituri mari.
Una dintre diferentele de pret dintre zona de nord si celelalte zone ale Bucurestiului este data de pretul pe metru patrat al terenului care este mai mare, a explicat pentru DailyBusiness.ro Bogdan Cristian, broker imobiliar in cadrul Casa Transimob.
„Nordul Bucurestiului ofera in proportie de 85% cam tot ce este necesar unei familii pentru a duce o viata cat mai buna: infrastructura, divertisment, shopping, etc”, a spus acesta.
Cele mai tranzactionate tipuri de vile
Cei interesati sa locuiasca la casa in partea de nord a orasului trebuie sa stie ca in zona pot fi achizitionate vile incepand cu 140.000 euro, dar se poate ajunge si la 1.000.000 euro, in cazul proprietatilor exclusiviste.
Cele mai tranzactionate vile sunt cele ale caror pret se situeaza intre 180.000 si 250.000 euro. Vechimea acestora nu este mai mare de 12 ani, a spus broker-ul imobiliar Bogdan Cristian: „Majoritatea vilelor din zona de nord sunt construite dupa anul 2000,iar majoritatea sunt amplasate in complexe rezidentiale amenajate cu locuri de joaca, paza permanenta, cautate de clienti cu varste cuprinse intre 35 – 55 ani si achizitionate in mare parte prin credit bancar”.
In zona din apropierea lacului Baneasa, vilele sunt cu cel putin 30% mai scumpe fata de oferte similare situate in partea nou dezvoltata a cartierului.
O oferta des intalnita pe piata, in zona Iancu Nicolae-Pipera, este vila cu trei dormitoare, circa 250 metri patrati construiti, cu un teren de 300 – 400 metri patrati, la un pret ce variaza intre 230.000 si 300.000 euro, in functie de pozitie.
Profilul cumparatorului
Analizand profilul cumparatorului din nord, Razvan Muntean spune ca a identificat doua categorii de clienti.
„Primul segment este reprezentat de cumparatorii tineri, cu varste cuprinse intre 25 si 30 ani, aflati la achizitia primei locuinte”, a spus Muntean.
„Acestia se uita, in general, spre cartierele 1 Mai – Domenii, Turda, Banu Manta. A doua categorie de clienti, care vizeaza zonele Herastrau, Dorobanti, Baneasa, sunt cumparatori cu varste cuprinse intre 35 si 55 ani, cu un buget peste medie. Unii dintre ei cumpara pentru ca isi doresc sa locuiasca in aceste cartiere, altii doar considera nordul o zona in care merita sa investeasca”, a adaugat oficialul Imopedia.
Majoritatea clientilor care cumpara in nordul Bucurestiului prefera imobilele noi, construite dupa anul 2000, cu suprafete cuprinse intre 100 si 300 metri patrati.
Chirii exotice pentru cine vrea „de toate”
Cei interesati sa locuiasca cu chirie in cartierele din nord ale Bucurestiului au la dispozitie o oferta bogata. In cazul locuintelor amplasate in zone precum Baneasa, Herastrau sau Dorobanti, complet mobilate si utilate, situate in imobile construite dupa anul 2000, pretul mediu de inchiriere este:
• Garsoniere: 400 euro/luna
• Apartamente cu doua camere: 600 euro/luna
• Locuinte cu trei camere: de la 800 euro/luna
• Apartamente cu patru camere: intre 1.500 si 1.800 euro/luna
Intrebat cum este posibil ca nivelul chiriei sa urce in Bucuresti la 1.800 de euro pe luna, Bogdan Cristian de la Transimob a spus: „Este posibil! Daca doresti sa ai parcul la o distanta de 30 metri, supermarketul in apropiere de imobil, restaurante, cafenele la doi pasi si doresti sa locuiesti intr-un apartament cu o suprafata de minim 150 metri patrati, paza permanenta, loc de parcare asigurat, mobilat modern, platesti si 1.800 de euro”.
Cine plateste in Romania chirii rupte din alt film
Persoanele care se incadreaza in acest buget sunt in general angajatii companiilor multinationale, expatii, dar si persoane de nationalitate romana cu afaceri importante in Romania, a adaugat acesta.
Principalul motiv al alegerii unei locuinte in nordul Capitalei este legat de apropierea de zonele business, deoarece majoritatea spatiilor de birouri se afla in partea de nord a Bucurestiului, in imobile construite in procent de 75% dupa anul 2000.
In ceea ce priveste caile de acces, specialistii sunt de acord asupra importantei acestui aspect in dezvoltarea zonei. Orice imbunatatire a infrastructurii este o atractie pentru chiriasi.
Totodata, migrarea multinationalelor spre zona de nord a determinat angajatii acestora sa ia in calcul o eventuala mutare in aceasta zona.