„Cresterea TVA-ului a ingropat definitiv segmentul de locuinte noi, chiar daca in topul problemelor pe care clientii le au cand vine vorba de achizitia unei astfel de unitati sunt calitatea lucrarii, amplasarea si credibilitatea dezvoltatorului, si abia apoi pretul”, spune Valentin Ilie, directorul executiv al agentiei Coldwell Banker.
Ceilalti jucatori de pe piata sunt mai moderati in declaratii, desi cad si ei de acord ca vanzarile de locuinte noi vor scadea ca urmare a masurilor de austeritate.
Analistul imobiliar Ioan Radu Zilisteanu considera ca masurile de austeritate ce urmeaza sa fie adopate de guvern nu au o influenta directa asupra pietei rezidentiale, avand in vedere ca majoritatea tranzactiilor sunt efectuate intre persoane fizice, pe segmentul de locuinte vechi. Totusi, el atrage atentia ca efectul indirect exista, pentru ca si in imobiliare, ca in toate ariile, reducerea consumului va diminua cererea solvabila.
„Scaderea cererii solvabile va conduce la o scadere si mai mare a preturilor, insa nu cred ca putem discuta de o scadere brusca, ci despre una lina. De obicei, vara nu este un sezon de achizitii, dar din toama se vor vedea probabil efecte mai importante ale lipsei de bani si in acest domeniu”, spune Zilisteanu.
Pe piata rezidentiala exista la ora actuala o stare de incertitudine, majoritatea potentialilor cumparatori amanand decizia de a achizitiona, ca urmare a accesului dificil la finantare, dar si pentru ca asteapta inca scaderea preturilor.
Totusi, pana acum, preturile locuintelor noi nu au inregistrat modificari importante in acest an, fluctuatiile fiind de sub 1%.
„In opinia mea, cine va mai putea sa scada preturile le va mai scadea”, spune Florian Nine directorul departamentului proiecte si investitii al agentiei imobiliare Regatta.
[quote=Valentin Ilie, Coldwell Banker]Cresterea TVA-ului a ingropat definitiv segmentul de locuinte noi[/quote]
Asher Lax, directorul de marketing si de vanzari al dezvoltatorului imobiliar Adama (unul dintre putinii care au continuat sa dezvolte in aceasta perioada), spune ca efectele directe ale cresterii TVA-ului la 24% nu vor fi majore, avand in vedere ca majoritatea tranzactiilor de pe piata se efectueaza pentru proprietati la care se aplica TVA de 5%.
Cota standard de 24% se aplica doar pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau nu sunt supuse taxelor reduse, potrivit ordonantei de urgenta publicate in Monitorul Oficial.
Astfel, cota de 24% urmeaza sa fie suportata de cumparatorii cu venituri ridicate, pentru care o crestere de cateva procente nu reprezinta o mare problema. La cei cu posibilitati reduse, fiecare procent conteaza.
Totusi, chiar daca TVA-ul va ramane de 5% pentru locuintele cu preturi de sub 380.000 lei si suprafete utile de pana in 120 metri patrati, scaderea puterii de cumparare va afecta si cererea de pe acest segment.
„Cel care isi permite un apartament cu TVA de 19% poate sa achite si 24%. Probleme ar fi fost daca s-ar fi modificat TVA-ul de 5%. Pentru cel care isi cumpara un apartament nou de 70.000 euro, orice leu conteaza”, spune Lax.
El nu considera insa ca se poate estima acum o scadere a cererii, pentru ca piata este „usor amortita” de starea de incertitudine creata.
„Piata e tulburata acum, s-a ridicat un nor de praf si trebuie sa asteptam sa se depuna pentru a putea prefigura ce se va intampla”, conchide Lax.