- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cum vrea Udrea sa scape de preturile de dumping la licitatiile de lucrari publice

04 Mar, 16:04 • cristina.mihai
Jucatorii de pe piata constructiilor sunt nemultumiti de politica de dumping practicata in cadrul licitatiilor publice, unde unele firme vin cu oferte de pana la 40% din pretul lucrarii, castiga contractul, iar apoi aduc acte aditionale care cresc preturile foarte mult. Vezi cum vrea sa rezolve problema ministrul Elena Udrea si ce raspunsuri a dat ea la alte probleme ridicate de constructori.
Cum vrea Udrea sa scape de preturile de dumping la licitatiile de lucrari publice

Ministerul Dezvoltarii Regionale este pe cale sa gaseasca o solutie, Elena Udrea declarand ca pana la 31 martie va fi stabilit un standard de cost pentru aceste licitatii publice. Ideea ei presupune interzicerea cresterii ulterioare a sumei stabilite prin contract cu mai mult de 10%.

Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), atrage atentia asupra faptului ca 2010 ar putea deveni anul preturilor de dumping la licitatiile publice, dupa ce 2009 a adus multe firme din domeniu in pragul disperarii.

„Sunt firme care vin la aceste licitatii cu preturi si la 40% din valoarea lucrarii sau care dau termene de executie de domeniul fantasticului, cum ar fi constructia unei cladiri cu 8 etaje in 3 luni”, a spus Erbasu, in cadrul unui forum organizat de Mediafax.

El a subliniat ca „s-a revenit la situatia din anii 1995-2000”, cand amatorismul facea ravagii pe piata si crede ca o solutie la aceasta problema ar fi certificarea profesionala.

Ca raspuns, Elena Udrea, ministrul Turismului si Dezvoltarii Regionale, a declarat ca pana la 31 martie, ministerul va stabili un standard de cost pentru lucrarile publice. Masura are ca scop sa solutioneze o problema reclamata atat de autoritati, cat si de organizatiile patronale: unele firme castiga contracte la preturi subevaluate, iar apoi cer bani in plus fata de suma stabilita, prin acte aditionale referitoare la cheltuieli suplimentare.

„Sunt cazuri cand reabilitarea termica a unui apartament a costat 30.000 euro, in conditiile in care media pe piata este de 3.000-4.000 euro”, a aratat Udrea, referindu-se la programul de reabilitare termica finantat din bani publici.

Cresterea sumelor din contractele incheiate in urma unor licitatii prin acte aditionale va fi de maxim 10%, iar majorarile vor fi operate doar cu avizul Consiliului tehnico-economic al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, a declarat Elena Udrea.

Cristian Erbasu, presedintele PSC, mai atrage atentia unei alte probleme: firmele romanesti sunt discriminate la proiectele majore de infrastructura, pentru ca se cere experienta in proiecte similare in ultimii 5 ani, criteriu pe care nu il pot indeplini, pentru ca in Romania nu au avut loc astfel de lucrari publice in ultimii ani. „Astfel, companiile romanesti lucreaza in subexpertiza pe aceste proiecte. Sunt unele firme straine care vin cu cativa angajati in Romania si pe urma subcontracteaza pe plan local lucrarile”, a punctat presedintele PSC.

In replica, ministrul Elena Udrea a dat ca exemplu situatia din urma cu cativa ani, in care li s-a recomandat constructorilor romani sa se asocieze. „S-au asociat si pe urma au inceput sa se certe intre ei. Avem niste probleme de comportament”, a spus Udrea, adaugand insa ca guvernantii vor incerca sa gaseasca solutii pentru a nu discrimina firmele romanesti in cadrul acestor licitatii.

Ministrul a mai spus ca s-a incercat aplicarea unei taxe pentru cei care vor sa conteste licitatiile publice, dar Comisia Europeana nu a permis adoptarea legii, pe motiv ca ingradeste dreptul la justitie.

„A devenit o meserie sa contesti rezultatul unei licitatii. Vrem ca firmele care abuzeaza de contestatii la Ministerul Dezvoltarii sa fie depunctate la urmatoarele licitatii si vom aplica aceasta metoda”, a declarat Elena Udrea.

Patronatele si jucatorii din domeniul constructiilor vad o continuare a trendului de scadere din domeniu cel putin in urmatoarele luni si considera ca o viziunea realista asupra evolutiei poate fi expusa prin „2010 va fi un an mai rau”, desi guvernul a inceput sa ia masuri pentru a sustine acest sector, reiese din discutiile purtate de reprezentantii companiilor de pe piata, in cadrul unui seminar organizat de Mediafax.

„Tehnic vorbind, am iesit din recesiune din trimestrul 3 al anului trecut, insa criza continua, iar in sectorul constructiilor exista inca un trend de scadere, care a fost simtit la inceputul acestui an si care va continua si in urmatoarele luni”, a declarat Marius Marin, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor de BCA din Romania (Pro BCA) si CEO al firmei Macon.

Ion Crangasu, directorul executive al CIROM (asociatia producatorilor de ciment) sustine de asemenea ca 2010 va fi un an mai dificil decat 2009, revigorarea economica a Romaniei fiind incerta. „Piata constructiilor isi va continua trendul de scadere cu 5-10% si in acest an”, spune Crangasu.

In ceea ce priveste masurile guvernamentale luate pentru spijinirea acestui sector, Marin admite ca directia este buna, dar ritmul este prea incet si intervin nenumarate incoerente legislative si birocratice, atunci cand vine vorba de implementare.

In plus, reprezentantii patronatelor din domeniu sustin ca nu este suficient ca guvernul sa adopte masuri punctuale, ci trebuie sa aiba o strategie pe termen mediu si lung, 5-8 ani, sa identifice sectoarele prin care economia locala poata sa creasca, si sa le sprijine.

Asteptam proiecte bugetare multianuale. Guvernul trebuie sa defineasca motoarele de crestere ale economiei si ce bugete se aloca pentru sprijinirea acestora si atunci vom sti si noi ce sa facem. In prezent, imi este foarte greu sa fac un business plan pe care sa-l prezint actionarilor firmei, pentru ca nu stiu in ce se va investi si cat pe termen mediu”, a mai spus Marius Marin.

In ceea ce priveste problema banilor, seful Pro BCA atrage atentia ca avand in vedere imprumuturile si ratele pe care Romania trebuie sa le returneze, pana in 2016 nu vor mai fi bani pentru nimic. Totusi, acesta considera ca guvernul trebuie sa adopte niste decizii dure pentru a atrage bani la bugetul de stat, una dintre ariile in care este necesara aceasta duritate fiind evaziunea fiscala.

Romania nu inventeaza roata cand vine vorba de stoparea evaziunii fiscale. Trebuie doar sa ne uitam la tarile din Occident si sa vedem ce au facut ele”, a mentionat Marin. El considera ca o alta masura ar putea fi stoparea importurilor de zidarie din tarile din regiune.

„Pentru stoparea recesiunii nu este suficient sa se ia masuri punctuale ad-hoc valabile un an de zile, ci este necesar un program de masuri bazat pe realitatea romaneasca”, a declarat Ion Crangasu de la CIROM. Acesta se intreaba „cum arata strategia guvernamentala si care sunt prioritatile in urmatorii 5-8 ani” si avertizeaza asupra dificultatilor din domeniu.

„Pentru noi, 2009 a fost un an deosebit de greu, in care consumul de ciment a scazut cu 30%. 2010 va fi si mai greu, pentru ca nu mai exista proiecte mari de infrastructura„, a spus Crangasu. El considera ca planul guvernului de a construi 100.000 de locuinte in 3 ani este un proiect mic.

„Ar trebui sa se mearga pe proiecte mari de infrastructura, iar daca nu sunt bani, sa se opteze pentru parteneriate publice-private. De asemenea, ar trebui schimbata legislatia astfel incat sa nu mai dureze intre 3 si 5 ani pana cand incepe efectiv constructia unui proiect”, a adaugat Crangasu.

Aceste prelungiri sunt determinate de numarul mare de contestatii care apar dupa finalizarea licitatiilor publice.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Turta dulce care îți amintește de Crăciunul din copilărie. Ingredientul secret pe care să-l folosești
Turta dulce care îți amintește de Crăciunul din copilărie. Ingredientul secret pe care să-l folosești
Supărarea lui Pescobar: Paul Nicolau de la Taverna Racilor își taie cardul în fața urmăritorilor, punctând sfârșitul unei colaborări vechi!
Supărarea lui Pescobar: Paul Nicolau de la Taverna Racilor își taie cardul în fața urmăritorilor, ...
Buget iarnă 2024-2025. Iarna nu-i ca vara, cum te pregăteşti pentru a nu apela la împrumuturi
Buget iarnă 2024-2025. Iarna nu-i ca vara, cum te pregăteşti pentru a nu apela la împrumuturi
Ce este mai bun dintre pâine și mămăligă. Poți ajunge să te îngrași. Explicația medicului
Ce este mai bun dintre pâine și mămăligă. Poți ajunge să te îngrași. Explicația medicului
Cât costă o porție de paste la restaurantul lui Florin Ristei. Un vlogger celebru a vizitat localul din Centrul Vechi: „Nota este de 9,62 – pentru gust”
Cât costă o porție de paste la restaurantul lui Florin Ristei. Un vlogger celebru a vizitat localul ...
Cutremur pe scena politică! Klaus Iohannis face anunțul despre planurile Guvernului Ciolacu 2!
Cutremur pe scena politică! Klaus Iohannis face anunțul despre planurile Guvernului Ciolacu 2!
Crin Antonescu nu a muncit deloc în ultimii 10 ani: „Am trăit financiar din veniturile soției mele și din economiile mele destul de firave”
Crin Antonescu nu a muncit deloc în ultimii 10 ani: „Am trăit financiar din veniturile soției mele ...
VIDEO Gardul Palatului Cotroceni a fost vandalizat de un protestatar: „Trădătorule, pleacă!”
VIDEO Gardul Palatului Cotroceni a fost vandalizat de un protestatar: „Trădătorule, pleacă!”
Mesajul de Crăciun al lui Klaus Iohannis pentru români: „Vă doresc sănătate, bucurie și să petreceți aceste zile binecuvântate în tihnă”
Mesajul de Crăciun al lui Klaus Iohannis pentru români: „Vă doresc sănătate, bucurie și să petreceți ...
Programul STB pentru noaptea de Revelion. Autobuz special pe traseul liniei 41
Programul STB pentru noaptea de Revelion. Autobuz special pe traseul liniei 41
VIDEO Jaf „armat” la un cazino din Cluj-Napoca. Hoțul a amenințat cu un pistol de jucărie și a plecat cu 7.000 de lei
VIDEO Jaf „armat” la un cazino din Cluj-Napoca. Hoțul a amenințat cu un pistol de jucărie și ...
Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care Guvernul poate emite ordonanțe pe durata vacanței parlamentare
Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care Guvernul poate emite ordonanțe pe durata vacanței parlamentare
Dan Șucu, patronul Mobexpert și al Rapidului, a turnat la Securitate în timpul regimului comunist. Notele informative au fost publicate de CNSAS
Dan Șucu, patronul Mobexpert și al Rapidului, a turnat la Securitate în timpul regimului comunist. ...
Afi Palace Cotroceni: Singurul mall din București deschis de Crăciun, cu program special pentru sărbători!
Afi Palace Cotroceni: Singurul mall din București deschis de Crăciun, cu program special pentru sărbători!
Cea mai scumpă parcare din Poiana Brasov. Tarifele care dau fiori turiștilor!
Cea mai scumpă parcare din Poiana Brasov. Tarifele care dau fiori turiștilor!
Cum să alegi cizmele perfecte pentru copil
Cum să alegi cizmele perfecte pentru copil
Financial Times: Campania lui Călin Georgescu, susținută de o firmă din Rusia care a lucrat la campania prezidențială a lui Vladimir Putin
Financial Times: Campania lui Călin Georgescu, susținută de o firmă din Rusia care a lucrat la campania ...
Giclee pe canvas: secretul inegalabil al culorilor vibrante și valorii artei moderne
Giclee pe canvas: secretul inegalabil al culorilor vibrante și valorii artei moderne