In general, a fost sesizata o crestere a atentiei din partea cumparatorilor finali, acestia devenind mai informati si meticulosi in cautarile lor. De asemenea, luand in considerare oferta mai variata fata de anii trecuti, procesul de decizie legat de achizitionarea unui apartament a devenit mai lung.
Clientii apartamentelor de lux isi negociaza de obicei contractul prin intermediul propriilor avocati, implicandu-si de asemenea notarii si arhitectii proprii, mentioneaza studiul efectuat de compania de consultanta imobiliara Colliers.
Pe de alta parte, clasa medie acorda o atentie deosebita optiunilor in materie de finisaje, garantii pentru avans, intarzieri in livrare si penalitatile aferente stipulate in contract.
In 2007, Colliers a intervievat cumparatorii care au achizitionat proprietati in proiectele sale promovate exclusiv. In urma rezultatelor, a reiesit ca 43% dintre cumparatori au intre 27-37 de ani, iar 36% intre 37-47 de ani; in ceea ce priveste venitul, 42% dintre clienti castiga intre 1.000-3.000 euro pe luna, 26% intre 3.000-5.000 euro, iar 28% mai mult de 5.000 euro pe luna.
Pentru 61% din persoanele intervievate, locatia este criteriul cel mai important de selectie, urmata de calitate si pret; dintre cumparatori, 73% au cumparat apartamentul pentru uz propriu, 21% pentru revanzare sau inchiriere, iar 6% pentru copii sau parinti.
In ceea ce priveste modalitatile de plata, varianta cea mai comuna consta intr-un avans de 20-30% si o plata finala in momentul livrarii a restului de 70-80% din suma. In 2007, cativa dezvoltatori au micsorat avansul la 10%, dar au introdus cateva rate (de 20-25%) pe durata constructiei, restul urmand a fi platit la finalizare.