Danu Temelie, managing partner al EuroMiniStorage, primul depozit „cu autoservire” din Romania, cauta de peste un an terenuri in Bucuresti pentru a-si dezvolta si alte detali spatii de acest tip. Inca nu a achizitionat nimic, motivul fiind unul simplu: „Preturile erau in scadere, asa ca nu am cumparat”, spune Temelie.
El spune ca poarta discutii pentru 2-3 terenuri in Capitala si spera ca in acest an sa cumpere pentru a incepe constructia unui nou depozit in 2012.
„Bugetul nostru pentru terenuri este mai mic decat preturile pe care le cer proprietarii. Acestia traiesc parca pe alta lume si cer inca preturi nerealiste, chiar daca mai mici decat in trecut”, spune Temelie, adaugand ca problema este una normala pe o piata emergenta.
„Pe pietele emergente preturile se stabilesc de obicei dupa ureche, pentru ca nu exista un istoric al tranzactiilor dupa care sa poate fi evaluata valoarea unei proprietati”, spune Temelie. Acesta cauta terenuri si in Ungaria, pentru extinderea unui business similar. „Si pe piata de acolo este foarte dificil sa gasesc terenuri, insa cerintele sunt mult mai realiste decat in Romania”, spune Temelie.
El a dezvoltat acest business in Romania in parteneriat cu actionarii canadieni ai firmei CD Capital Partners, firma care intentioneaza sa realizeze centrul comercial Victoria City din cartierul bucurestean Pajura. Temelie spune ca piata imobiliara locala nu da inca semne pozitive de evolutie pe termen lung, iar asta se vede si in reticenta bancilor de a finanta.
Goana dupa cel mai bun pret a determinat si alti dezvoltatori de pe alte segmente sa caute terenuri timp de ani de zile. Un exemplu este cel al spaniolilor de la Volumetric, care au semnat in ianuarie 2011, dupa 2 ani de cautari, un antecontract pentru achizitia unui teren de 5.000 metri patrati in Capitala.
Flesariu spune ca in multe cazuri discutiile nu au mai evoluat pentru ca respectivele terenuri erau achizitionate prin credite bancare, iar valoarea lor din prezent era mult mai mica decat cea a finantarii.
„Au fost cazuri in care creditele erau mai mari cu 50% decat valoarea actuala a terenului, asa ca nu am mai continuat discutiile”, a spus, anterior, pentru DailyBusiness.ro, directorul Volumetric.
Terenuri de pana la 3 ori mai ieftine decat in boom
Pe piata locala au existat putine tranzactii de terenuri incheiate de dezvoltatori. Printre cele mai importante au fost preluarea terenului de la Timpuri Noi din Bucuresti de InterIkea pentru 35 milioane euro, in jur de o treime fata de valoarea platformei din boom.
O alta tranzactie importanta a fost cumpararea a 12 hectare din Electroputere Craiova, pentru o suma evaluata la 40 milioane de euro.
Preturile terenurilor au continuat sa scada anul trecut, astfel ca in Bucuresti tranzactiile s-au incheiat la preturi cu 15-30% mai mici decat in 2009, in timp ce in orasele de provincie scaderea a fost mai abrupta, potrivit unui raport realizat la inceputului anului de compania de consultanta imobiliara Colliers International.
In ceea ce priveste loturile de teren vandute in Bucuresti, acestea sunt predominant destinate dezvoltarilor de retail sau birouri, si secundar proiectelor rezidentiale (vile individuale sau proiecte de apartamente de scara redusa) sau din sectorul medical.
In restul tarii, loturile de teren tranzactionate sunt destinate aproape exclusiv parcurilor de retail.
In 2010 cei mai activi cumparatori au fost operatorii de retail de tip big box, care au vizat si alte orase mari in afara de Bucuresti, in special cele cu peste 50.000 de locuitori.