„Din ce in ce mai multe persoane care cumpara proprietatii de lux le achita partial prin credite bancare”, a declarat Jeni Dragomir.
„In urma cu cativa ani, aproape toate imobilele si terenurile high- end intermediate de compania noastra erau achizitionate de cumparatori din fonduri proprii. Acoperirea unei parti a pretului locuintei prin credite demonstreaza o data in plus faptul ca piata romaneasca preia din ce in ce mai multe caracteristici ale pietelor occidentale”, a adaugat presedintele Perfect Casa.
Ce anume a determinat aceasta schimbare in comportamentului cumparatorilor de locuinte de lux?
„Nu cred ca marile cresteri de preturi reprezinta motivul principal pentru care cumparatorii imobilelor de lux recurg din ce in ce mai mult la credite. Oamenii de afaceri romani au inteles ca suma pe care ar fi depus-o ca sa achite o proprietate poate fi investita astfel incat sa aduca profituri mai mari decat dobanda platita bancii pentru un credit echivalent”, a explicat Jeni Dragomir.
„In plus, in ultima perioada am constatat o crestere semnificativa a numarului de manageri romani, in general din companii multinationale, carora pachetele salariale pe care le primesc le faciliteaza accesul la proprietati din clasa lux, achizitionate prin credite”, a completat presedintele Perfect Casa.
Specialistii in resurse umane estimeaza ca in 2008, salariile medii pe segmentele de top si middle management vor continua sa urce cu marje cuprinse intre 9 si 15%.
Astfel, un general manager la o companie mare ar putea ajunge la un castig lunar brut de circa 13.500 euro, iar managerii din esalonul urmator – marketing sau vanzari – pana la 6.300 euro pe luna, sume la care se adauga pachetele de compensatii si beneficii, spun reprezentantii Perfect Casa.
Imobilele de lux din Bucuresti, situate in general in centrul si nordul orasului, au inregistrat in ultimii 5 ani cresteri spectaculoase de preturi, de peste 500- 600%.