Darian estimeaza ca una dintre principalele tendinte ale acestui an este accentuarea practicilor de executare silita. Mai mult, oficialii firmei de evaluare spun ca daca bancile incep sa puna in vanzare toate apartamentele deja executate, preturile vor suferi scaderi drastice.
„Inainte bancile au evitat vanzarile masive, pentru ca pe piata nu erau perspective pozitive legate de cerere. Acum increderea potentialilor cumparatori este in crestere, iar noi estimam ca din a doua parte a anului, preturile vor incepe usor, usor sa revina pe plus. Prin urmare, situatia pietei este alta”, a declarat Adrian Crivii, presedintele Darian.
El spune ca una din solutiile pe care bancile ar putea sa le implementeze in acest an este scaderea deliberata a nivelului creditelor luate de persoanele fizice pentru acel apartament si pastrarea beneficiarului pentru a evita o vanzare la licitatie publica pentru un pret mult mai mic.
„Este o posibila solutie. Daca un client are un credit de 80.000 euro, sa il taie pana la 60.000, ca astfel sa evite o vanzare in executare silita posibil la un pret mult mai redus”, a explicat presedintele firmei de evaluare.
Oficialii companiei au mai spus ca evitarea vanzarilor masive la executari silite a fost determinata chiar de lipsa de disponibilitate a bancilor de a acorda credite.
„Consideram ca bancile nu vor pune pe piata aceste imobile (apartamentele executate deja – n.r.) decat in momentul in care conditiile de finantare din partea lor se vor relaxa, fapt ce va facilita vanzarea acestor imobile”, se precizeaza in studiul Darian.
Potrivit studiului, piata rezidentiala locala a cunoscut anul trecut doua perioade contradictorii. In primul semestru, cei mai importanti jucatori se asteptau sa se finalizeze criza, asa ca au avut o politica agresiva de marketing. In cea de-a doua jumatate a anului, situatia de piata a devenit si mai rea decat inainte, asa ca dezvoltatorii au inceput sa accepte ideea ca nu se va finaliza criza prea curand.