Anul trecut, Banca Chinei a finantat complexul Manhattan Office din New York cu 800 milioane de euro si doua banci chineze au deschis sedii in Londra. Astfel de investitii fac ca atentia catre China sa fie din ce in ce mai mare.
Alti specialisti in imobiliare considera insa ca sperantele puse in bancile chineze reprezinta doar „wishful thinking” si ca adevarata alternativa de finantari ar putea veni de la fondurile de asigurari, dar si alte fonduri de investitii similare. Majoritatea insa considera ca va exista mai mult cash pe piata imobiliara in acest an.
Dezvoltatorii spun totusi ca bancile nu isi vor schimba atitudinea in 2011, considerand ca va exista in continuare un vid in ceea ce priveste refinantarile, iar finantarile pentru dezvoltare raman greu accesibile.
Bancile au, potrivit specialistilor in real estate intervievati in studiu, o perioada foarte grea de infruntat. Astfel, imprumuturile din real estate-ul european ating o valoare de 960 miliarde de euro si ajung la maturitate in urmatorii 10 ani, iar maturizarea a 55% din valoarea creditelor va avea loc in urmatorii 5 ani.
In plus, o mare parte a imprumuturilor bancilor (24%) sunt plasate in activele numite de specialistii imobiliari „bombele cu ceas” ale pietei, adica proprietati secundare de calitate joasa, asset-uri la care este de asteptat ca bancile sa isi asume pierderi in cazul acestor proprietati.
Specialistii se asteapta ca pe piata proprietatilor secundare, „apelul de trezire” sa fie dat in acest an.
Chiar daca piata imobiliara ramane incerta, majoritatea previziunilor de profitabilitate ale companiilor din imobiliare arata o usoara imbunatatire pe 2011.
Ce oportunitati de investitii gasesc dezvoltatorii europeni in aceasta perioada? Potrivit sondajului PWC, ei se concentreaza pe achizitii de terenuri, dezvoltari de constructii sociale cum ar fi camine de studenti sau batrani, achizitii de produse secundare de calitate buna sau finalizari de proiecte deja incepute.
29,4% dintre investitorii care au raspuns in survey vor aloca bugete doar pentru activitatile de baza ale companiilor, in timp ce 17,2% au spus ca aloca bani pentru activitatile de baza si investitii. 16,7% vor face investitii cu valoare adaugata, 13,6% spun ca „injecteaza” bani pentru dezvoltare, 13,3% pentru investitii speculative si 9,7% pentru plata datoriilor.
Potrivit studiului, realizat pe un esantion de 600 experti in real estate, suveranitatea crizei datoriilor si faptul ca piata imprumuturilor ramane inca redusa vor fi principalele provocari ale industriei imobiliare.
Opiniile celor 600 de specialisti imobiliari arata ca 2011 nu va fi un an de revenire pentru industrie.