Dezvoltarea rezidentiala din tarile Uniunii Europene este incurajata la nivel legislativ pe urmatoarele directii: deductibilitatea dobanzilor, scutirea de la plata castigului de capital, reducerea sau scutirea de la plata TVA-ului, pierderea fiscala aferenta apartamentelor inchiriate si fonduri de garantare.
In grupul celor care au adaptat mai multe masuri pentru stimulare, insa care au economii mai putin mature si care au devenit membrie UE relativ recent, se numara si Cehiei si Polonia.
In 11 state functioneaza un fond de garantare ipotecara care sustine persoanele fizice ce intampina probleme la plata creditelor ipotecare. Mai multe state, inclusiv Polonia, Ungaria, Slovenia si Marea Britanie, au lansat astfel de fonduri in 2009, ca parte dintr-un pachet de masuri anticriza.
Pe langa masurile mentionate, anumite tari au adoptat si alte instrucmente menite sa sustina piata rezidentiala. Spre exemplu, anumite orase din Olanda se asigura subventii non-fiscale pentru cei care cumpara o casa pentru prima data sau acorda stimulente pentru regiuni aflate in dificultate.
In Romania singura masura luata de Guvern pentru sprijinirea sectorului de locuinte a fost programul „Prima Casa”.
„Preturile de pe piata rezidentiala scad de aproape un an si jumatate. Majoritatea specialistilor nu se asteapta la o redresare, cel putin pana la mijlocul anului”, a declarat Catherine Martin, Director Financial Advisory, Imobiliare & Constructii, Deloitte Romania.
„Exista semne din piata ca bancile si-ar putea relaxa relativ strategiile de creditare. Chiar daca apreciaza initiativa Prima Casa, industria este de acord ca mai mult sprijin din partea Guvernului este necesar”, a mai spus Martin.