Reprezentantul dezvoltatorului imobiliar german crede ca tranzactiile nu vor reveni la nivelul dinaintea crizei sau, daca o vor face, va fi necesara o perioada de timp foarte lunga.
„De altfel, valoarea tranzactiilor din regiune era mica chiar si in timpul boom-ului imobiliar, comparativ cu alte piete”, a spus Jorg Banzhaf, care crede ca, in prezent, singura tara din regiune care are potential este Polonia, unde PIB-ul a continuat sa creasca in acest an.
Terenurile, bune pentru cartofi
Dezvoltatorii care au cumparat foarte multe terenuri se lovesc de faptul ca proiectele pe care vroiau sa le construiasca nu sunt viabile, cel putin pe moment.
Intrebat ce vor face dezvoltatorii cu ele, Banzhaf a glumit spunand ca „probabil vor planta cartofi”.
Inainte de criza, toti investitorii au crezut in cresterea pietei din regiune, dar scaderea PIB-ului si a puterii de cumparare, pe langa instabilitatea politica si coruptia, face ca piata sa arate astazi altfel in ochii potentialilor investitori, este de parere reprezentantul ECE Projektmanagement International.
Potrivit CBRE-Eurisko, volumul pietei de investitii imobiliare din Romania a fost de 17 ori mai mic in primul semestru din 2009 decat in aceeasi perioada a anului trecut. Volumul total al investitiilor, de 56 milioane euro, este cel mai slab din ultimii 5 ani.
Compania germana ECE Projektmanagement International, care a intrat pe piata locala in 2006, gestioneaza un portofoliu de peste 80 de centre comerciale la nivel european. Compania a anuntat in 2006 ca este interesata de achizitia a 10 terenuri cu suprafete mari in Romania, de 3-5 hectare, pe care sa dezvolte centre comerciale in care investitia medie alocata sa fie de 100 milioane euro. Insa, deocamdata, dezvoltatorul nu a cumparat niciunul dintre terenuri, motivand ca preturile sunt prea ridicate.
ECE Projektmanagement asigura inchirierea si administrarea centrului comercial Colosseum din Bucuresti, ce va incepe sa fie construit in aceasta toamna.