- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Dezvoltatorii fara experienta imobiliara risca falimentul

03 Jul, 13:10 • Redactia DailyBusiness
Proiecte apartinand nou intratilor in sfera dezvoltarilor, companii provenind din alte domenii fara legatura cu imobiliarul, trebuie analizate de doua ori inainte de cumparare, riscurile fiind falimentul sau calitatea slaba a dezvoltarii, au declarat reprezentantii agentiei imobiliare Regatta.
Dezvoltatorii fara experienta imobiliara risca falimentul

„Nu contestam potentialul de reusita, insa pana la livrarea primului proiect, in calitate de consilieri imobiliari recomandam precautie in alegere”, precizeaza consultantii Regatta.

Rolul dezvoltatorului este acela de a fi liantul dintre companiile de constructii si afacerile care folosesc produsele lor. De multe ori, dezvoltatorii ajuta comunitatea de afaceri prin faptul ca ofera valoarea optima in functionalitate, locatie si cost.

Dezvoltatorii sunt cei care garanteaza ca spatiile construite sunt pe masura nevoilor clientilor. De multe ori, dezvoltatorii sunt si manageri de proprietate, tinand lucrurile functionale si sub control, astfel incat chiriasii sa se poata concentra pe obtinerea profiturilor, explica reprezentantii Regatta.

Facand legatura dintre constructori si consumatorul final, dezvoltatorii au un rol extrem de important in a controla cheltuieli care nu sunt necesare si a imbunatati eficienta pentru toate partile implicate.

Un background educational in finante este de obicei obligatoriu pentru a te putea alatura unei companii dezvoltatoare.

Dezvoltarea imobiliara necesita extinse si complexe aranjamente financiare pentru a fi de succes, deoarece putini oameni sau organizatii au la dispozitie resursele banesti pentru a se apuca de aceasta activitate pe cont propriu.

Oportunitatile pe care le ofera Romania, ca piata imobiliara, sunt atat de atractive, incat entitati care nu au legatura nici macar cu domeniile conexe imobiliarului incep sa dezvolte diferite proiecte, majoritatea rezidentiale.

Doua dintre cele mai grave riscuri ale investitiilor companiilor fara experienta au impact direct asupra consumatorului final. Primul risc este falimentul dezvoltatorului, ceea ce duce la blocarea banilor clientului si riscul ca acesta sa nu-si poata recupera nici suma deja platita si nici sa nu mai intre in posesia proprietatii.

Scenariul mai putin dramatic, dar cu consecinte la fel de grave, este livrarea unei dezvoltari de slaba calitate, care sa puna in pericol viata clientului sau sa ii aduca prejudicii incomensurabile.

Aceste pericole nu sunt foarte vizibile in piata romaneasca, deoarece majoritatea proiectelor rezidentiale anuntate inca nu sunt finalizate, explica reprezentantii Regatta.

Odata cu livrarea lor consumatorii finali vor avea un termen concret de comparatie, minimizandu-si riscurile la care se supun cand doresc sa-si achizitioneze o proprietate, au adaugat acestia.

Dezvoltatorul cu experienta este, in opinia consultantilor Regatta un vizionar, el concepe mall-uri, parcuri industriale, cartiere rezidentiale, cladiri de birouri in zone actualmente nedezvoltate proiectand in viitor nevoile afacerilor si consumatorilor.

Desi exista programe educationale special concepute pentru a preda finantarea imobiliara cu accent pe dezvoltare (programe tipice MBA in universitati cu profil de stiinta afacerilor), majoritatea dezvoltatorilor vin din domenii conexe.

Adesea sunt persoane din sfere ca arhitectura, contabilitate, juridic, inginerie, constructie si planificare, care intra in dezvoltarea imobiliara din cauza interesului personal sau al oportunitatii.

In prezent, principalii dezvoltatori cu experienta pe piata romaneasca sunt Neocity Group, Willbrook Management International, BRC, Tracon, Arcon, ConStar, Domus Stil, Adama, BSR, Hercesa, Europa Group, Baneasa Investment.