Motivele investitorilor straini difera de la depasirea termenelor de finalizare a constructiilor pana la anularea totala a proiectelor, fara posibilitatea de returnare a avansurilor.
„In ultimele luni ne-au contactat zeci de clienti care intentioneaza sa demareze proceduri in instanta impotriva mai multor dezvoltatori din tara, in orase ca Bucuresti, Brasov, Cluj si Arad”, a spus Mihai Cuc, partener la societatea de avocatura Enescu & Cuc din Bucuresti.
Majoritatea dezvoltatorilor in cauza au incetinit foarte mult sau chiar au sistat lucrarile din cauza lipsei lichidatilor, intarziind predarea apartamentelor catre cumparatori.
„Exista insa si dezvoltatori care nici macar nu au inceput lucrarile, mai mult, nici macar nu au obtinut vreodata autorizatiile de construire, desi contractele de vanzare-cumparare au fost semnate incepand cu 2007”, a declarat Camelia Enescu, partener la aceeasi firma de avocatura.
Conform societatii de avocatura, cumparatorii romani sau straini au semnat adesea contracte care i-au dezavantajat, dezvoltatorii mizand pe faptul ca preturile apartamentelor cresteau de la o zi la alta si fiind astfel in pozitia de a pune presiune pe investitori.
„Bineinteles, majoritatea celor ce vor aduce in instanta acesti dezvoltatori au mari sanse sa obtina decizii favorabile”, a aratat Mihai Cuc. El atrage insa atentia ca recuperarea banilor depinde de posibilitatile financiare ale dezvoltatorului.
„Legislatia din Romania este extrem de permisiva cu acesti dezvoltatori, care de fapt nu sunt obligati sa ofere nicio garantie inainte de a scoate la vanzare proiecte offplan (in faza de executie). In multe tari din Europa, acestia sunt obligati sa depuna in banca o anumita suma de bani care sa acopere o parte din valoarea proiectului sau exista anumite cerinte legate de capitalul social minim”, a mai spus Mihai Cuc.