In mod normal, clientii finali ai dezvoltatorilor imobiliari sunt ultimii pe lista recuperarii creantelor, in cazul unei proceduri de insolventa. Motivul? Acestia nu au garantii, spre deosebire de banci sau alti parteneri de afaceri ai dezvoltatorului.
„Persoanele fizice au o sansa sa aiba prioritate in tabelul creditorilor daca probeaza in fata instantei acest statut de co-finantatori. Totusi, natura juridica a banilor trebuie sa aiba o baza contractuala. Depinde foarte mult de ce anume se stipuleaza in contractele acestora. Daca sunt pur si simplu contracte de vanzare-cumparare, atunci nu se poate pune problema unui statut de co-finantator”, spune avocatul Romeo Cosma.
„Daca se dovedeste ca sumele avansate de clienti au fost utilizate ca finantare (deci, ca dezvoltatorul a construit pe banii viitorilor locatari – n.r.), acestia au mari sanse sa obtina ceea ce doresc”, mai spune Cosma.
Romeo Cosma este membru Key People
Ce argumente au clientii proiectului din Galati?
Cativa clientii ai proiectului rezidential BeyCity, aflat in stadii incipente ale constructiei si dezvoltat de firma Beyler SA, vor sa fie considerati co-finantatori ai proiectului de catre instanta. Un astfel de statut ar aduce creantele clientilor persoane fizice intr-un punct in care ar putea sa-si recupereze banii mai rapid. In prezent, acestia sunt considerati creditori chirografari, adica ultima veriga din „lantul trofic” al tabelului de creditori, cei care isi recupereaza, de obicei, partial sau chiar deloc datoriile.
„Noi am virat banii in acelasi cont in care banca deschis o linie de creditare a proiectului. Acesta este motivul pentru care ne consideram co-finantatori ai proiectului”, spune unul dintre clienti pentru DailyBusiness.ro.
Din punct de vedere procedural, creditorii persoane fizice trebuie sa conteste tabelul de creante pentru a-si schimba statutul, ceea ce mai multi clienti au facut deja, potrivit datelor tribunalului Galati.
„Se pare ca prima batalie urmeaza sa o pierdem, insa nu ne vom opri aici. Ne vom revendica drepturile in fata instantei”, mai spune clientul proiectului rezidential din Galati.
Pe piata rezidentiala locala este cunoscut faptul ca multi dezvoltatori si-au autofinantat proiectele din banii clientilor. Totusi, natura sumelor platite de clienti trebuie sa apara in contracte ca fiind folosite ca finantare, pentru a avea sanse mai mari sa urce in ierarhia creditorilor care isi recupereaza banii cu prioritate.