La categoria apartamentelor vechi de vânzare s-au înregistrat atât stagnări ale prețurilor medii de cumpărare, cât și scăderi și creșteri temperate, comparativ cu luna decembrie a anului trecut, scrie stiripesurse.ro.
În București, de exemplu, în sectoarele 2, 4 și 6 prețurile au stagnat, în sectoarele 3 și 5 s-au înregistrat scăderi de 1% ale prețurilor medii, iar cele din sectorul 1 au înregistrat o creștere temperată, de numai 1%.
În ceea ce privește locuințele noi, prețurile au înregistrat creșteri medii de 1% în prima lună din 2023, față de luna decembrie 2022, dar și scăderi mici, de 1%, în sectoarele 1 și 3. Pentru apartamentele din sectorul 4 s-au înregistrat creșteri de 2%.
Mai citește și: Un nou record în România! Numărul proiectelor de construcții derulate a crescut cu 20%
Pe plan larg, luând drept factor cele 10 orașe în care numărul de anunțuri este cel mai crescut, și anume București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Sibiu, Iași, Arad, Craiova, Oradea, se poate observa o creștere medie anuală ponderată de 6%, raportată la numărul de anunțuri per oraș, comparând perioada ianuarie 2023 cu ianuarie 2022, și un preț mediu ponderat de 1.459 de euro/metru pătrat.
Prețurile apartamentelor vechi au înregistrat cea mai mare creștere în iași, de +3%, iar în București și Constanța au stagnat.
Față de anul trecut, prețurile apartamentelor vechi din cele 10 orașe analizate au crescut cu 8%, iar cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Sibiu și Iași, prețurile crescând cu 14%.
Prețurile pentru apartamentele noi au înregistrat creșteri de 1%, comparativ cu luna anterioară, dar au crescut cu 9%, în comparație cu ianuarie 2022. Cea mai mare diferență a fost înregistrată în Brașov, unde metrul pătrat pentru locuințele noi e cu 16% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.
Potrivit datelor ANCPI, sunt scăderi semnificative la nivelul tranzacțiilor față de luna ianuarie a anului 2022, cel mai pronunțat în Timiș, de 47%, iar cea mai scăzută în Bucureși, de 2%.
Te-ar mai putea interesa și: Cum vor fi tratate sumele câștigate din NFT-uri. Broșura ANAF, publicată. Acestea sunt impozabile