Acestia considera ca in urmatoarea perioada vor fi din ce in ce mai multe terenuri executate silit, insa multe din acestea vor fi imposibil de valorificat.
„Sunt unele terenuri care au fost cumparate in boom-ul imobiliar de mici speculatori si care sunt proprietati moarte din start, pentru ca nu au posibilitati de racordare pentru a li se da destinatie rezidentiala si nu pot fi folosite nici in scop agricol. Prin urmare preturile acestora vor fi foarte mici. Terenurile intravilane, unde se poate construi, pot insa fi interesante”, spune un executor bancar din Bucuresti, reprezentant al unei banci de talie mijlocie.
Potrivit executorilor bancari interesul pentru proprietatile executate silit, de orice tip, nu este foarte mare. Desi achizitiile in licitatiile de acest tip sunt atractive pentru ca nu se platesc taxele notariale, in cazul apartamentelor apar probleme in ceea ce priveste evacuarea vechilor proprietari. Prin urmare, specialistii considera ca terenurile pot fi mai interesante in acest context, dar atrag atentia ca multe proprietati nu au potential si ca interesul speculatorilor a disparut, avand in vedere ca piata este „moarta”.
In ceea ce priveste pretul, executorii sustin ca preturile vor scadea la evaluare cel putin din 6 in 6 luni, avand in vedere dinamica artificiala de crestere din anii 2006-2008.
In cazul in care la prima licitatie pentru o proprietate nu se prezinta niciun ofertant, pretul scade cu 25% la urmatoarea licitatie. In cazul in care proprietatea nu se vinde nici a doua oara, proprietatea se va vinde pentru cel mai bun pret oferit, cu conditia sa fie un pret corect. Care este acest pret corect? Evaluatorii sustin ca trebuie sa reprezinta circa 50-60% din pretul stabilit initial de evaluator.
Pe site-urile bancilor sunt cateva sute de proprietati scoase la licitatie, de la apartamente si terenuri mici, pana la parcele de cateva zeci de mii de metri patrati si chiar hoteluri sau restaurante. DailyBusiness.ro a facut o scurta trecere in revista a celor mai interesante proprietati care sunt scoase la licitatie.
– Cea mai scumpa proprietate scoasa la licitatie este un teren de aproape 16.000 mp in Pantelimon, evaluat la 1,3 mil. euro. Proprietatea, executata de Credit Europe Bank, va fi scoasa la licitatie pe 29 ianuarie.
– Leumi Bank executa silit un hotel de 3 stele cu 29 de camere in localitatea Paraul Rece din judetul Brasov. Valorificarea proprietatii se face pentru cel mai bun pret oferit.
– Alpha Bank executa silit un teren arabil de 45.000 mp, amplasat in Rasnov si detinut de compania Raxmob Group si inca un teren de 30.000 mp din Tarlungeni, detinut de compania Gavard Invest. Executorul bancar Ingrid Rentea a spus ca in cadrul licitatiei pentru cele 2 terenuri, din 14 ianuarie, nu s-a prezentat niciun potential cumparator si ca urmeaza sa se stabileasca un nou termen pentru vanzare. In cadrul licitatiei din 14 ianuarie, pretul terenului din Rasnov a fost de 690.000 lei si al celui din Tarlungeni de 750.000 lei.