Agentia imobiliara a inregistrat, potrivit datelor Ministerului de Finante, o cifra de afaceri neta de peste 1 milion de lei.
DailyBusiness.ro:Cu cat a scazut piata de brokeraj (intermedierile efective de tranzactii imobiliare – n.r.) anul acesta?
Ion Catutoiu: Piata de brokeraj a scazut foarte mult, volumul tranzactiilor cred ca s-a diminuat cu 80%-90%. Piata de consultanta a scazut si ea, dar nu atat de mult. In aceasta perioada a fost mult mai mult nevoie de consultanta si audit. Sunt cateva firme care s-au reorientat spre directia aceasta.
DB: Real Time este una dintre ele?
IC: Din cifra noastra de afaceri din acest an, 40% este acoperita de serviciile de consultanta, ceea ce este foarte mult. Anul trecut aceste servicii veneau la pachet cu brokerajul si nu se plateau. Restul de 45% vin de pe segmentul de birouri si 15% din rezidential. Rezidentialul acoperea 70% din venituri in 2008.
DB: Cifra de afaceri pe acest an la cat o estimati?
IC: Suntem peste anul trecut, dar nu as putea sa spun cu exactitate cu cat anume.
DB: Vor mai fi agentii interesati sa lucreze in imobiliare in 2010, cand nu este de asteptat ca piata sa se revigoreze?
IC: Este bine sa se mai curete piata, din pacate piata imobiliara a fost dominata de oportunism. Din punctul meu de vedere vor lucra doar cei care vor sti ce au de facut si se vor repozitiona, ca atitudine, marketing si restructurarea business-ului, pentru ca este clar ca nu vom mai reveni la nivelul din anul 2007.
DB: RealTime si-a diminuat volumul pe rezidential, in timp ce alte companii, care au la vanzare si locuinte vechi, cum ar fi Century21 sau Coldwell Banker, au profitat de inchiderea firmelor de cartier si au castigat cota de piata pe acest segment. Cum comentati diferenta de strategie?
IC: Din punctul meu de vedere, rezidentialul vechi din Romania va fi dominat in urmatorii ani de firmele de franciza, care vor avea retele puternice de listare. Nu sunt surprins ca au castigat foarte mult, vor castiga si mai mult. Solutia cea mai buna este crearea acestor agentii mici de proximitate, in spatii foarte ieftine si care satisfac efectiv nevoia de tranzactii, pentru ca oamenii nu au nevoie de consultanta ci sa incheie o tranzactie si sa mearga mai departe. Au nevoie de o companie care sa le intermedieze vanzarea si sa stie foarte bine zona.
DB: Ii putem numi castigatorii pietei pe cei care au mizat pe rezidential?
IC: Nu. Castigatorii pietei de anul acesta au fost cei care au mizat pe piata de birouri, pe relocari, si tot acestia vor fi castigatorii si in 2010.
DB: Cate scenarii ati facut pentru 2010?
IC: Unul singur, care se bazeaza pe ce am inceput in 2008. Trebuie sa incheiem proiectele pe care le-am demarat atunci si dupa aceea va trebui sa profitam de piata de birouri, unde avem o oferta foarte mare din stocul disponibil.
DB: La ce proiecte va referiti?
IC: Reprezentam Consiliul Judetean Dolj intr-un proiect care prevede dezvoltarea unui punct logistic intermodal pe un teren de 170 de hectare Vor fi parteneriate publice-private, prin licitatii. Mai avem proiecte de consultanta in tara, suntem in discutii cu o retea de hoteluri care incearca sa intre in mai multe zone din Romania, dar nu va pot spune mai multe.
DB: Pentru prima jumatate din 2010 se estimeaza ca lucrurile se vor agrava pe piata.
IC: Este si parerea mea, dar acest mai rau poate fi privit din mai multe unghiuri. Poate fi mai rau pentru ca intr-adevar se va curata si apoi vom incepe panta de crestere. Piata imobiliara a profitat de aceasta situatie economica pentru a-si face curatenie in propria curte si de la anul o sa demaram noi proiecte, altfel gandite. Sunt firme care au construit, au livrat si se apuca sa faca mai departe alte proiecte. Este o chestiune de experienta. Cei care stiu sa isi faca meseria, spun „Ok. Vand fara profit acum, dar la anul fac locuinte cu preturi mici si cu un profit bun”. Nu este important cat costa un apartament, pentru ca profitul vine pe rulaj. Unii vand si fara profit, dar pentru a-si asigura un cash-flow si liniste pentru urmatoarele luni.
DB: Am vazut cateva firme mici care sustin ca vand la pret de cost..
IC: O firma mica nu are cum sa vand la pret de cost sau in pierdere pentru ca scrie „faliment” pe ea.
DB: Vor fi falimente anul viitor in industrie?
IC: Vor mai fi insolvente, ca si pana acum. Falimentele vor aparea in momentul in care bancile vor pune presiune. Momentan, bancile nu stiu cum sa se pozitioneze in raport cu piata. Eu sper ca in 2010 sa se intample asta. Oricat de crunt ar parea, cu cat raul se taie mai repede, cu atat ne va fi mai bine.
DB: Care a fost cea mai mare realizare in 2009?
IC: Faptul ca am rezistat, ca am supravietuit cu demnitate.
DB: In 2010 va fi o lupta la fel de dificila?
IC: Mai grea, mai ales in prima parte a anului, insa este bine pentru ca piata se va concentra foarte mult.
DB: Vom mai vedea inchideri de agentii imobiliare?
IC: Da, in prima parte a anului. Cine rezista dupa prima jumatate din 2010 va fi bine apoi.