„Tranzactiile care au caracterizat aceasta perioada au fost fie cele foarte ieftine-apartamente situate in diverse cartiere ale Capitalei care au suferit scaderi de pret si cu 40-50% in anumite situatii in care proprietarii aveau nevoie de lichiditati, fie cele scumpe- proprietatati cu locatii de top, in mod special case sau vile care au ajuns la un pret atractiv si care sunt „vanate” de cei care dispun de bani cash”, a spus Mihaela Pana, directorul departamentului rezidential al agentiei DTZ Echinox.
Piata rezidentiala a scazut drastic in primele 6 luni din acest an, iar preturile locuintelor noi au suferit scaderi cuprinse intre 10 si 40% in cazul celor mai multe proiecte rezidentiale noi.
Aceste scaderi au avut loc la 80% din piata locuintelor noi, a spus Irina Petrescu, de la agentia Esop. „Evolutia preturilor va fi diferita de la un proiect la altul . In cazul unor proiecte care acopera 15-20% din piata, preturile au atins pragul de jos si e putin probabil ca vor mai scadea. In cazul altor proiecte developerii nu au scazut mult pretul, sperand ca relansarea creditarii va revigora vanzarile”, a adaugat Petrescu.
Desi oferta de locuinte este bogata, cererea solvabila acopera maxim 30% din totalul cererii, ceea ce a determinat o scadere dramatica a tranzactiilor, este de parere Petrescu.
Toate segmentele pietei imobiliare au avut de suferit, datorita diminuarii cererii, insa cel mai afectat segment este cel rezidential. „Acest segment este mult mai dependent de banci decat restul pietei, el fiind de doua ori afectat : atat prin dificultati de finatare pentru continuarea proiectelor, dar si prin faptul ca populatia nu mai poate obtine efectiv credite in aceasta perioada”, a mai spus Irina Petrescu de la Esop.
Pentru cea doua doua jumatate a anului, analistii imobiliari nu vad mari schimbari pe piata, in ciuda programului Prima Casa.
„Cu siguranta nu vom asista la schimbari majore, piata se apropie de o usoara stabilizare, iar numarul tranzactiilor va ramane in continuare redus”, considera Mihaela Pana de la DTZ.
„Reglementarea cu privire la TVA-ul de 5%, adoptata la inceputul anului, i-a determinat pe unii cumparatori aflati in expectativa sa achizitioneze apartamente. Prima casa este un alt program care, implementat corespunzator, ar putea dinamiza vanzarile, cu precadere pe segmentul apartamentelor ieftine si de categorie medie”, este de parere Mihaela Pana.
Pe de alta parte, Irina Petrescu considera ca Prima Casa, datorita sumei mici de 60.000 euro care este garantata de stat, va avea un impact mic pe piata locuintelor noi.
„E adevarat ca numai relansarea creditarii poate revigora piata rezidentiala, dar mai este un element important de luat in calcul: preturile sa fie corelate cu puterea de cumparare a cumparatorului final”, a conchis Petrescu.