Banca a efectuat un studiu prin care a analizat capacitatea bucurestenilor de a-si achizitiona locuinte mai scumpe de 130.000 de euro.
Conform anunturilor imobiliare aflate pe piata, cu 130.000 de euro poate fi achizitionat un apartament vechi de trei camere aflat intr-o zona medie.
„Am realizat acest studiu pornind de la o analiza a salariilor din Capitala, comparativ cu salariile inregistrate in alte orase din tara”, a declarat Antonela Marchievici, directorul departamentului de real estate finance corporate banking in cadrul UniCredit Tiriac Bank.
„Am delimitat mai multe categorii de persoane, in functie de venituri, si am ajuns la concluzia ca in Bucuresti sunt doar 100.000 de oameni care si-ar putea cumpara o astfel de locuinta, daca gradul de indatorare ar fi de 35%. In schimb, daca gradul de indatorare la creditele acordate de banci ar creste pana la 70%, atunci si numarul persoanelor aflate in posibilitatea de a-si cumpara o locuinta ar creste si el cu 30%”, a mai spus Marchievici.
Directorul de la UniCredit Tiriac Bank a mai afirmat ca persoanele care au un salariu cuprins intre 1.000 si 1.500 de euro pe luna isi pot permite sa cumpere o locuinta de 100.000 de euro. Persoanele cu salarii lunare mai mari de 5.000 de euro si-ar putea achizitiona o locuinta cu un pret de 325.000 de euro.
Update: Reprezentantii Unicredit Tiriac au explicat ca in prezent este de preferat sa cumperi un apartament prin credit imobiliar decat sa platesti chirie, exemplificand ca in timp ce chiria pe luna pentru un apartament nou de 2 camere in Dristor este de circa 700 de euro, un credit pentru acelasi apartament s-ar situa la un nivel similar, putin peste 800 de euro.
Piata rezidentiala va fi dinamizata de cresterea puterii de cumparare
Potrivit estimarilor reprezentantilor Unicredit Tiriac Bank, in urmatorii ani piata rezidentiala bucuresteana va continua sa fie dinamizata de cresterea puterii de cumparare si a salariului net .
Astfel, specialistii Unicredit Tiriac prevad o crestere cu 55% in urmatorii 5 ani a salariului net, in timp ce puterea de cumparare va creste cu circa 37% pe aceeasi perioada.
De asemenea, reprezentantii bancii estimeaza ca piata rezidentiala va scadea din 2020, o diminuare a cererii urmand sa fie vizibila din 2015.
Potrivit reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara Colliers, in 3-4 ani oferta mai bogata de locuinte noi, cresterea salariilor si cresterea populatiei Bucurestiului va determina vanzarea a circa 12.000 de apartamente noi anual.
Necesarul de locuinte din Romania ajunge la 1 milion de unitati
Potrivit estimarilor din piata, necesarul de locuinte din Romania se ridica la ora actuala la 1 milion de unitati, necesarul din Capitala fiind cuprins intre 60.000 si 200.000 de unitati.
Necesarul mare de locuinte din Romania vine pe fondul livrarilor slabe de locuinte noi. Astfel, in Bucuresti (cea mai dezvoltata piata rezidentiala din Romania), in ultimii doi ani rata livrarilor de locuinte noi reprezinta circa 1% din totalul ofertei de apartamente puse in vanzare, Romania afandu-se pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste livrarile de locuinte noi cu 2 locuinte la 1.000 de locuitori livrate anual.
Totusi, potrivit reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara Colliers, unitatile noi livrate pe piata bucuresteana vor ajunge la un stoc de circa 6.500 de unitati in 2008, fata de un numar estimat la 1.500 anul acesta, dintre care unele vor fi livrate insa in primele luni din 2008.
Reprezentantii Colliers estimeaza de asemenea ca stocul va creste anual considerabil, astfel in 2009 stocul va ajunge la 14.000 de unitati noi, iar in 2010 la 25.000 de unitati, ceea ce reprezinta livrarea in 2010 a 11.000 de unitati, adica aproximativ numarul de unitati livrate anual in Varsovia.
Stefania Baldovinescu, consultant in departamentul rezidential Eurisko, a precizat ca numarul de unitati estimate spre livrare in urmatorii ani reprezinta locuinte aflate in proiecte de peste 200 de unitati locative.
In primele trei trimestre ale acestui an, au fost vandute 4.200 de locuinte noi in Bucuresti, cu peste 40% peste unitatile vandute de-a lungul intregului an 2006, au explicat reprezentantii Colliers, care au adaugat ca pe intreg anul se estimeaza ca 6.000 de locuinte noi sa fie vandute.
Pretul mediu a ajuns in trimestrul trei al acestui an la 1.500 euro pe metrul patrat, cu circa 25% peste nivelul de la inceputul anului, iar pentru 2008 preturile vor creste cu circa 15-20%.
Centrele de afaceri din nordul Capitalei atrag dezvoltatorii rezidentiali
Nordul Bucurestiului ramane zona vedeta a dezvoltarilor imobiliare cu circa 21% din locuintele noi, zona de nord periferica atragand 16% din cele 33.200 de locuinte care sunt in lucru si vor fi livrate in urmatorii 5-7 ani.
„Principalul motiv pentru care dezvoltatorii se indreapta inca spre nord este faptul ca centrele de afaceri dezvoltate in acea zona creaza o cerere mare, circa 50.000 de persoane urmand sa vizeze o locuinta in apropiere de serviciu”, a explicat Ilinca Paun, directorul departamentului rezidential al Colliers.
Astfel, 26 din cele 39 de proiecte de peste 200 de locuinte din capitala vor fi dezvoltate in zona de nord.
Aceste locuinte vor fi livrate in circa 5-7 ani, in prezent fiind scoase la vanzare 11.200 dintre acestea, iar disponibile inca fiind doar 4.000.
Sudul este cea mai putin dezvoltata zona din punct de vedere rezidential, cu doar un proiect de minim 200 de locuinte, Monaco Towers.
Sud-estul capitalei va avea 13% din locuintele noi anuntate, iar vestul capitalei 14%, in timp ce estul capitalei va avea cele mai multe unitati locative noi, cu 26% din total.
Potrivit ultimelor norme emise de Banca Nationala a Romaniei (BNR), bancile pot acorda credite cu grad de indatorare de 35%, respectiv rata de rambursare sa nu depaseasca 35% din venitul net al solicitantului. In cazul in care acesta acceseaza mai multe imprumuturi, gradul total de indatorare nu trebuie sa depaseasca 40%.
Totusi, bancile pot acorda credite cu indatorare de pana la 70%, conform normelor proprii, cu conditia ca acestea sa fie aprobate de catre BNR. Pana in prezent, din cele 40 de banci din Romania, 15 au primit avizul pentru eliberarea de imprumuturi cu grad de indatorare intre 60% si 70%. Printre acestea se numara Alpha Bank, Banca Comerciala Romana (BCR), BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank Romania, Banca Transilvania, Volksbank.