- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Dobânzile mari la credite, dar şi cererea care depăşeşte oferta au dus la o scumpire cu 25% a caselor şi apartamentelor

12 Aug, 15:24 • Russo George
Dobânzile mari la credite au determinat mulți români să amâne decizia de a cumpăra o locuință în ultimii ani. Acest context a dus la o creștere semnificativă a cererii în marile orașe, care a explodat cu până la 50%. În același timp, prețurile proprietăților au urcat vertiginos, fiind cu 25% mai mari față de anul trecut. O parte din explicație rezidă în faptul că ritmul construcțiilor a încetinit, ceea ce a afectat oferta disponibilă pe piață.
Dobânzile mari la credite, dar şi cererea care depăşeşte oferta au dus la o scumpire cu 25% a caselor şi apartamentelor

Un tânăr care își dorește să devină proprietarul unui apartament de 80 m² în sectorul 6 al Capitalei, resimte din plin impactul acestor evoluții. Deși a reușit să economisească peste 25% din avansul solicitat de bancă, el este descurajat de dobânzile mari și de scumpirile semnificative.

„În momentul ăsta, la cât au crescut dobânzile și toate celelalte. Scade dobânda, dar cresc prețurile exagerate. Dobânzile în România față de toată media UE e de 3-4 ori mai mare. În Italia poți să îți iei dobândă de 1,5% pe an la credit ipotecar,” spune Cristi, exprimându-și frustrarea, într-un material publicat de Digi 24.

Situația nu este diferită nici pentru Florin și Gabriela, care sunt în căutarea unui apartament de peste un an. „Prețurile sunt mult mai mari, dar calitatea este sub nivelul calității de acum câțiva ani. Suprafețele sunt foarte mici, materialele sunt de proastă calitate și, din păcate, uitați-vă cum se construiesc. Un bloc lângă alt bloc, fără spațiu. Nu prea merită să investești în acest moment,” explică ei, dezamăgiți de opțiunile disponibile pe piață.

Pe fondul unei cereri tot mai mari și a unei oferte în scădere, prețurile au crescut rapid în ultimele luni. De exemplu, în Cluj-Napoca, prețurile pe metru pătrat au crescut cu 20%, atingând 2.700 de euro, în timp ce cererea pentru locuințele noi a înregistrat o creștere de 53%. La Iași, creșterea cererii a fost de 31%, cu un preț mediu de 1.500 de euro pe metru pătrat. În București, prețul pentru un apartament a ajuns la 1.600 de euro pe metru pătrat, după o creștere de 5% în ultimele 12 luni.

Citeşte şi: Ultimă oră. Rata anuală a inflației a urcat la 5.42%. Topul scumpirilor în România

Daniel Crainic, director de marketing la o agenție imobiliară, subliniază cauzele acestui dezechilibru: „Oferta, fie din cauze administrative că nu s-au alocat mai multe autorizații de construcții, fie din cauze economice că dezvoltatorii în condiții de piață mai grele cum au fost anii trecuți și-au amânat planurile, astfel oferta a scăzut. Așadar, acesta este motivul pentru care avem dezechilibru între cerere și ofertă.” Această combinație de cerere ridicată și ofertă limitată a dus la o creștere semnificativă a prețurilor pe piața imobiliară.

Credite de peste 1,3 miliarde de euro în prima jumătate a anului

În primele șase luni ale acestui an, la nivel național, s-au vândut aproape 300 de mii de imobile, cu 14 mii mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, iar băncile au acordat credite ipotecare în valoare de 1,3 miliarde de euro. Această dinamică reflectă o piață în continuă evoluție, unde accesul la credite rămâne un factor esențial pentru majoritatea românilor care doresc să-și achiziționeze o locuință.

Citeşte şi: Top 10 cele mai bune oraşe din lume în care să te muţi la pensie. România, locul 12 în topul ţărilor-magnet pentru pensionari