Incepand cu jumatatea acestui an, numarul acestui tip de oferte a crescut lunar, iar tendinta va continua si anul viitor, urmand ca la finalul lui 2009 oferta de astfel de locuinte date spre inchiriere sa fie dubla fata de 2007, a spus, pentru DailyBusiness.ro, Oana Lungu.
Potrivit DTZ, oferta constanta din ultimii ani era constituita din proprietatile inchiriate de catre cei care detin deja cel putin o alta locuinta si care privesc a doua proprietate ca pe o investitie, o sursa suplimentara de venit.
Consultantii mai spun ca acestora din urma li s-au adaugat in ultimele 8 luni, gradual, oferte de la diversi proprietari care nu activasera inainte pe segmentul inchirierilor, conform NewsIn.
„Este vorba, in primul rand, despre cei care in urma cu aproximativ un an au achizitionat la un pret avantajos proprietati in zone de top, de obicei vile, pe care le-au renovat in vederea unei investitii pe termen scurt si care asteptau momentul oportun de a le vinde pentru a obtine profit”, a declarat Oana Lungu.
„Acestia au fost luati insa prin surprindere de noile conditii de piata si au realizat ca randamentul investitiei nu mai este unul realist. In prezent, ei prefera sa inchirieze, de cele mai multe ori la un pret mai ridicat decat cel pe care l-ar fi cerut, respectiv obtinut inaintea perioadei de criza”, a adaugat reprezentantul DTZ.
La randul lor, si dezvoltatorii de proiecte rezidentiale vad in inchiriere o oportunitate de deblocare a pietei. Astfel, in contextul inaspririi conditiilor de creditare si a unei stari generalizate de expectativa, acestia prefera sa ofere apartamentele spre inchiriere viitorilor proprietari, oferindu-le inclusiv posibilitatea de le cumpara la un pret preferential peste o perioada ce variaza de la un an la 3 sau chiar 4 ani.
Oana Lungu sustine si ca finalizarea mai multor ansambluri rezidentiale a adus un nou tip de oferta pe piata: apartamente noi cu finisaje si facilitati premium, in locatii centrale.
„Proprietarii sunt reprezentati, pe de o parte, de micii investitori care au achizitionat portofolii de apartamente intr-unul sau mai multe ansambluri rezidentiale in vederea revanzarii acestora pe termen scurt si mediu. Pe o piata pe care tranzactiile s-au redus semnificativ in ultimele luni, si acestia au ales varianta inchirierii”, considera consultantii DTZ.
„Aceasta noua oferta de apartamente in ansambluri rezidentiale a imobilizat oferta de apartamente in blocurile vechi. Interesul scazut fata de apartamentele vechi s-a facut simtit relativ repede de catre proprietarii care au scazut chiriile simtitor”, a precizat Oana Lungu.
Aceasta prognozeaza ca oferta va continua sa creasca si in urmatorul an, odata cu finalizarea altor proiecte rezidentiale, echilibrand balanta cerere-oferta.