Chiriile medii in 2007 pentru spatiile de birouri de clasa A s-au situat in jurul 17-18 euro pe metru patrat lunar, iar potrivit consultantilor DTZ, in prezent putem deja vorbi de o medie de 19 euro/mp lunar.
Din cauza faptului ca oferta inca este in deficit fata de cererea de spatii in continua crestere, nivelul chiriiilor a crescut cu cel putin 20%. Specialistii DTZ estimeaza o noua crestere pentru 2008, dar care nu va depasi 25%.
Cele mai mari chirii se inregistreaza in centrul Capitalei, unde valorile chiriilor in cladirile clasa A prime location ajung pana la niveluri de 25 euro/mp, in timp ce in zona de business Pipera, chiriile anuntate sunt la nivelul de 16-17 euro/mp.
Cu o oferta extrem de selectiva in ceea ce priveste zonele bune, tranzactiile de cladiri de birouri pentru Romania se afla inca in crestere. Asadar, nivelul randamentului estimat pentru 2008 se situeaza sub 7%, nivel atins in 2007. Este adevarat ca anul trecut s-au inregistrat si execeptii (tranzactii efectuate sub 6%), dar pentru 2008, vom asista la mai multe tranzactii in jurul valorii de 6,5%.
Exista un interes al companiilor de a achizitiona o cladire pentru sediu in defavoarea inchirierii unei cladiri. Multe companii, de regula locale, isi doresc propriul sediu si prefera sa plateasca rata bancii, decat chiria lunara, a precizat Mihaela Cnobloch de la DTZ.
„Din pacate, sunt extrem de putine oferte scoase la vanzare in acest scop, si atunci, aceste companii nu prea au de ales, decat sa mearga tot pe varianta inchiriere, sau sa-si achizitioneze un teren si sa-si construiasca sediul, varianta care ar dura cel putin 2 ani, de la cumpararea terenului, obtinerea tuturor autorizatiilor si constrcutia in sine”, a adaugat Cnobloch.
Varianta viabila este sa se achizitioneze o cladire cu o suprafata mult mai mare decat nevoile actuale ale beneficiarului, urmand ca acesta sa inchirieze suprafata in exces. Astfel, isi asigura cheltuielile pentru suprafata pe care inca nu o utilizeaza pentru o perioada, dar are si optiunea de a se extinde in viitor, tot in sediul propriu, a mai spus Chobloch.
Stocul de birouri din Capitala este epuizat deja, pentru ca functionam pe o piata a pre-inchirierilor, ceea ce duce la un grad de ocupare de 99%, a aratat directorul DTZ Echinox.
Spatiile de birouri date in functiune pana la sfarsitul 2007 au ajuns la circa 1 milion de metri patrati, iar pana la sfarsitul 2008, sunt estimate sa ajunga la peste 1,4 milioane mp.
Zonele preferate pentru constructiile de birouri raman cele nord, adica Baneasa, Pipera si Barbu Vacarescu, spun consultantii DTZ.