Acestia au mentionat ca scaderea nivelului chiriilor a continuat si in primul trimestru din 2010, in special in cazul centrelor comerciale din zone descentralizate.
:Am fost martorii unor diminuari moderate de 10-15% in cazul locatiilor de tip prime si de 15-20% in cazul proiectelor de retail periferice, comparativ cu 2009 cand chiriile au scazut cu 30-50%, fata de perioada de varf din 2007″, au precizat reprezentantii DTZ.
Ei au adaugat ca in cazul locatiilor premium de pe arterele comerciale principale ale Bucurestiului chiriile au inregistrat o scadere de maxim 15% de la un trimestru la altul si variaza intre 70 si 90 euro pe mp lunar in cazul bulevardelor Magheru, Balcescu, urmate de Calea Victoriei unde chiria lunara pe metru patrat variaza intre 40 si 70 euro (pentru spatii de aproximativ 100 mp).
Volumului de spatii moderne de retail (incluzand proiecte sub forma de mall-uri urbane, parcuri de retail, galerii comerciale, magazine de tip outlet si strip mall ) i s-au adaugat 106.500 mp suprafata inchiriabila in T1 2010, ceea ce reprezinta o crestere cu 29% de la un trimestru la altul si o crestere de 91%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
La sfarsitul lunii martie 2010 volumul total de spatii moderne de retail din Romania a atins valoarea de 1,34 milioane de mp.
La inceputul anului in curs au fost inaugurate doua centre comerciale – Sun Plaza (Bucuresti), cu o suprafata inchiriabila de 76.500 mp, avand drept ancore Cora, Baumax si Mobexpert, si Atrium Center Arad, cu o suprafata inchiriabila de 30.000 mp si avand Billa ca ancora, prima dezvoltare de retail moderna a orasului.
Conform planurilor dezvoltatorilor, exista patru proiecte care se asteapta a fi livrate pana la sfarsitul anului 2010, majoritatea amplasate in orase secundare din tara (localitati cu aproximativ 300,000 de locuitori).
Cu toate acestea, numai Gold Plaza (Baia Mare) se afla intr-un grad avansat din punct de vedere al lucrarilor de constructie. Majoritatea proiectelor de retail anuntate pentru acest an sunt proiecte planificate initial pentru deschidere in 2009, dar care au fost intarziate pe fondul instabilitatii economice, existand posibilitatea de a fi amanate in continuare.
Dupa o perioada in care parte din dezvoltatori au stat in expectativa iar altii au fost nevoiti sa renunte la proiecte neprofitabile, la inceputul anului 2010 au fost anuntate doua proiecte pe piata – Pallady Shopping Center in Bucuresti (dezvoltat de catre Avrig 35 si Cascade Group, cu o galerie comerciala de 20.000 mp suprafata inchiriabila) si Coresi Shopping City in Brasov (dezvoltat de catre Centerra, incluzand un mall cu 40.000 mp suprafata inchiriabila).
Conform informatiilor disponibile pe piata despre cele doua proiecte, lucrarile de constructie vor incepe in 2010, ambele proiecte avand deja o ancora de tip supermatket/ hypermarket securizata.
In martie 2010, volumul vanzarilor a crescut cu 3,7%, de la o luna la alta, dar comparativ cu anul trecut, a semnalat o scadere cu 4,8%. In ceea ce priveste volumul trimestrial al vanzarilor, acesta a scazut cu 8,3% fata de trimestrul intai din 2009.
In Bucuresti, gradul de neocupare a crescut in cazul locatiilor periferice, cu impact major asupra noilor centre comerciale deschise. Disponibilitatea pentru unitati de tip prime, in centre comerciale mature din Bucuresti ramane inca limitata.