In trimestrul 3 din acest an, investitiile s-au concentrat asupra principalelor piete percepute a fi transparente si lichide din Europa Occidentala.
„Dat fiind faptul ca atat economia cat si piata inchirierilor sunt inca fragile in Europa, investitorii raman concentrati asupra proprietatilor de calitate, care asigura un venit sigur si pe termen lung, acestea fiind predominante in EuropaOccidentala, in tari ca Marea Britanie, Germania si Franta”, a declarat Magali Marton, Head of Continental Europe and Middle East Research al DTZ.
„Astfel, investitiile sunt putine in cadrul pietelor emergente din Europa Centrala si de Est, unde riscurile percepute sunt mai mari”, a mai spus Marton.
Multi dintre investitori si-au reindreptat privirile catre pietele de origine. Aceasta tendinta s-a observat cu precadere in Marea Britanie, unde investitorii englezi s-au retras aproape complet de pe pietele europene in trimestrele trecute, concentrandu-si activitatea in Marea Britanie.
In trimestrul 3, investitorii britanici au achizitionat proprietati in valoare de 3,5 miliarde euro (reprezentand 26% din activitatea totala a pietei), din care 3,4 miliarde euro (97%) au reprezentat proprietati din Marea Britanie.
Deprecierea lirei sterline, precum si revalorizarea intarziata a proprietatilor in cadrul unor piete europene, au reprezentat factorii principali care i-au determinat pe investitorii britanici sa se concentreze doar asupra investitiilor pe piata autohtona.
Un caz similar este reprezentat si de investitorii germani, care au investit 2,3 miliarde euro in trimestrul 3 al anului, reprezentand 17% din totalul investitiilor. Aproape jumatate din aceasta suma (1 miliard euro), a fost investita pe piata autohtona.
Totalul investitiilor peste hotare din Europa se putin peste 6 miliarde euro (reprezentand 40% din totalul activitatii), desi la aceasta suma au participat doua tranzactii mari, in valoarea de 1,15 miliarde euro fiecare.
Prima se refera la achizitionarea de catre Blackstone a 50% din Broadgate, la Londra, iar cea de-a doua la compania Tree Inversiones Inmobiliarias care a achizitionat un portofoliu al bancii BBVA din Spania. 60% din totalul investitiilor straine au fost concentrate catre Marea Britanie.
DTZ este una dintre cele mai importante companii internationale de consultanta imobiliara, cu peste 10.000 de specialisti in 148 de orase din 43 de tari din intreaga lume.