„Revigorarea volumelor de investitii din Europa ramane inegala. De-a lungul trimestrului, dintre principalele piete ale Europei, Marea Britanie a inregistrat o crestere de 29%, atingand valoarea de 7,9 mld. euro, Franta a inregistrat o crestere de 23% si valoarea de 2,2 mld. euro, spre deosebire de volumul de investitii din Germania, care a scazut cu 19%, atingand valoarea de 3,8 mld. euro”, a spus Magali Marton, head of DTZ CEMEA Research.
Vehiculele de investitii private, incluzand managerii de fonduri, au ramas principalii cumparatori de-a lungul trimestrului doi, valoarea investitiilor acestora ridicandu-se la 10,1 miliarde de euro. Investitorii institutionali au fost din ce in ce mai activi, totalizand achizitii de 2,9 mld. euro, in timp ce companiile de proprietati listate la bursa au cumulat achizitii in valoare de 2,5 mld. euro, se arata in studiul European Investment Market Update al DTZ, referitor la al doilea trimestru din 2010.
Activitatea investitorilor inter-regionali a crescut in perioada analizata, ponderea cumulata de acestia fiind de 19% din totalul investitiilor. Investitorii asiatici si cei provenind din Orientul Mijlociu au fost exclusiv cumparatori, atingand valoarea de 1,5 mld. euro si respectiv 1,1 mld. euro, ce se reflecta intr-un numar de tranzactii importante.
Investitorii europeni, insa, au fost predominant vanzatori, cumuland tranzactii in valoare de 1,6 mld. euro, majoritar realizate de catre investitorii din Marea Britanie, care au vandut proprietati in valoare de 1,5 mld. euro, cu precadere in Marea Britanie.
„Incertitudinea revigorarii economiilor europene reprezinta un risc, putand avea drept consecinta o intarziere in revenirea volumelor de investitii. Acest lucru, combinat cu schimbarile legislative planificate pentru fondurile germane deschise, inseamna ca reducerea fluxurilor nete ale fondurilor germane pe care am vazut-o in acest trimestru ar putea ingreuna noi investitii semnificative pe termen scurt”, a spus Magali Marton
Totusi, cererea globala ramane puternica si slabiciunea lirei sterline si a euro fata de dolar face pietele imobiliare din Europa atractive pentru investitorii de peste mari, astfel ca fluxurile de investitii din Orientul Mijlociu si Asia ar putea sa persiste, a adaugat Marton.
Romania a inregistrat un volum de investitii de 187,7 milioane de euro in prima jumatate a anului, retail-ul fiind sectorul dominant al activitatii de investitii, majoritatea tranzactiilor vizand centre comerciale. O alta trasatura a activitatii investitionale o constituie prevalenta produselor din provincie fata de cele din Bucuresti, cele mai importante achizitii avand loc in afara capitalei.
„Mare parte din tranzactiile la care am fost martori au marcat iesirea din structura actionariatului unui proiect a unui partener mai mic, in favoarea investitorului principal, cum a fost cazul cumparatorilor IDG sau Immoeast”, au spus oficialii DTZ.
„Estimam ca acalmia specifica sezonului de vara, coroborata cu masurile restrictive ale guvernului, sa diminueze volumele de investitii pe termen scurt. Pana la finalul anului, insa, putem fi martorii unor tranzactii semnificative, care sa ne duca chiar peste valoarea de 500 milioane de euro, estimata pentru 2010″, a declarat Bogdan Sergentu, head of valuations and consulting al DTZ Echinox.
DTZ este una dintre cele mai importante companii internationale de consultanta imobiliara, cu peste 10,000 de specialisti in 148 de orase din 43 de tari din intreaga lume.
In noiembrie 2002, dupa noua ani de activitate pe piata imobiliara din Romania, Echinox Consulting a incheiat un acord de parteneriat cu compania multinationala DTZ, una dintre firmele lider pe plan international in domeniul imobiliar, Echinox Consulting devenind reprezentantul local al DTZ sub denumirea de DTZ Echinox.