Trendul a fost anuntat in premiera intr-o stire din luna martie, de reprezentantii unor companii mai mici de pe piata imobiliara.
De multe ori proprietarii de apartamente vechi fixeaza preturi pe metrul patrat la fel de mari ca cei care construiesc, iar datorita faptului ca suprafetele sunt mai mici sumele platite pe apartament nu par asa de mari, a mai spus Ivan.
„De aceea s-a ajuns de exemplu ca un apartament de 3 camere in Dorobanti cu o suprafata de 68 mp sa se vanda cu 240.000 ceea ce inseamna un pret foarte mare pentru un imobil vechi, 3.500 euro/mp, adica aproape de pretul unui apartament in zona Herastrau”, a precizat Ivan.
In mod normal preturile nu ar trebui sa depaseasca 1.500-1.600 E/mp, exceptie facand apartamentele in vila sau in imobile cu locatie excelenta, a explicat George Ivan.
Tipurile de apartamente care conduc in topul preferintelor romanilor sunt, in ordine, cele cu 3 camere, garsoniere, 2 camere si in final de la 4 camere in sus, potrivit consultantilor DTZ.
Dezvoltatorii imobiliari tintesc din ce in ce mai mult zonele din afara orasului pentru a oferi apartamente noi cat mai ieftine, au explicat analistii companiei de consultanta imobiliara.
Orasul se dezvolta si anumite zone din afara orasului care practic au toate facilitatile cresc in importanta, odata cu ele si zonele limitrofe ale acestora, prin urmare problema cu lipsa terenurilor din centru nu mai este atat de presanta, ceea ce reprezinta o normalizare a situatiei, asemanator cu marile orase europene, spune Ivan.
Multi dezvoltatori aleg sa construiasca noi ansambluri de apartamente in zonele limitrofe ale Capitalei, chiar daca infrastructura din zonele respective nu evolueaza in acelasi ritm alert, pentru a reusi sa ofere preturi atractive.
DTZ se afla printre cele mai mari companii imobiliare din Romania alaturi de Regatta, Colliers, CBRE-Eurisko si Cushman & Wakefield.