In 2008 s-au livrat 250.000 metri patrati de spatii logistice in Bucuresti si 80.000 mp in tara (45.000 mp in Arad, 18.000 mp in Timisoara si 16.000 mp in Ploiesti).
In provincie doar cativa dezvoltatori vor continua extinderea: Eyemaxx, Phoenix-Helios, Invest4See si VGP in special in vestul Romaniei (Timisoara, Turda).
Cererea pentru spatii de depozitare, atat in Bucuresti cat si in tara, va fi reprezentata in continuare de companii de logistica (cele care castiga clienti noi) si de distributie (cele care-si extind activitatea). Desi se observa o incetinire a cererii si o atitudine mai reticenta a companiilor fata de expansiune, analistii DTZ considera ca segmentul logistic si industrial va evolua pozitiv si in 2009.
Anul acesta s-au inchiriat 220.000 mp de spatii logistice de clasa A in Romania, dintre care circa 80% au fost in Bucuresti si zonele limitrofe, au spus reprezentantii DTZ, companie care a intermediat circa 30% din aceste contracte.
Principalele motive pentru care majoritatea spatiilor logistice sunt inchiriate in Capitala: oferta din provincie este mult mai redusa, in provincie tranzactiile se incheie mai greu, deoarece clientii au nevoie de timp pentru elaborarea unei strategii regionale, iar costurile cu deschiderea unui nou punct de lucru si cu noul personal angajat sunt mai mari.
Problema principala ridicata de majoritatea clientilor in elaborarea strategiilor la nivel national este reprezentata de lipsa infrastrucurii, fapt care amana inca explozia dezvoltarilor in orasele cheie ale Romaniei.
Cei mai mari dezvoltatori de pe piata logistica sunt Cefin Real Estate Romania, Prologis si Portland, acestia avand in total in portofoliu 500.000 mp de spatii logistice, aproape 70% din totalul stocului modern in Bucuresti. Proiectele acestora se situeaza pe autostrada Bucuresti-Pitesti si sunt ocupate in proportie de peste 95%.