- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Echilibrul intre cerere si oferta la rezidentiale va fi atins abia in 2017

22 Jun, 17:01 • Redactia DailyBusiness
Echilibrul intre cerere si oferta pe segmentul rezidential nu va fi atins mai curand de 2017, chiar daca ar fi influentat pozitiv din punct de vedere politic si economic, au estimat analistii companiei imobiliare CB Richard Ellis.
Echilibrul intre cerere si oferta la rezidentiale va fi atins abia in 2017

Preturile medii de vanzare a proiectelor destinate populatiei cu venituri medii vor inregistra cea mai mare crestere, aproximativ 20% pe parcursul anului 2007, comparativ cu anul 2006.

Pentru proprietatile de lux situate in proiecte tip vila sau in cladiri de inaltime joasa, anul acesta preturile vor creste usor (5-10%), pe acest segment inregistrandu-se in prezent un relativ echilibru, potrivit reprezentantilor CBRE.

Specialistii companiei imobiliare anticipeaza, de asemenea, ca preturile de vanzare pentru apartamentele situate in blocuri vechi va creste cu 10-15%, deoarece noile proiecte nu pot acoperi inca cererea existenta pe termen mediu si scurt.

Cresterea puterii de cumparare in Romania este unul dintre factorii care pot produce scumpiri pe real-estate, dar nu unul determinant, evolutia pretului pe segmentul rezidential fiind influentata in principal de dezechilibrul intre cerere si oferta si de costul fortei de munca, au explicat consultantii CBRE.

Stocul de unitati locative finalizate in 2006 se adreseaza aproape in exclusivitate segmentului populatiei cu venituri medii-ridicate si mari, potrivit analistilor CBRE.

Locuintele propuse spre vanzare sunt in majoritate vile noi cu preturi intre 1.200-1.600 euro/mp si apartamente pentru care se solicita 1.100-1.500 euro/mp, in functie de zona, volumul vanzarilor si stadiul lucrarilor de constructie, au adaugat acestia.

Potrivit Institutului National de Statistica, stocul de locuinte din Bucuresti a crescut anul trecut cu 2021 unitati. La sfarsitul anului 2006 stocul total de locuinte din Bucuresti era de 785.696 unitati.

In acest an, este asteptata intensificarea activitatii de constructie pe segmentul apartamentelor, in zone dens populate precum Titan, Colentina, Militari, Berceni, au estimat analistii CBRE.

Zonele de sud si est au devenit tot mai atractive pentru dezvoltatori, datorita preturilor mai scazute la terenuri si flexibilitatii din punct de vedere urbanistic, ceea ce permite dezvoltatorilor sa promoveze preturi competitive.

Printre factorii foarte importanti in alegera amplasamentului de dezvoltare se numara accesul la mijloacele de transport si infrastructura zonei (scoli, licee, spatii comerciale, spitale).