„Am fost actionar in cadrul unui fond de investitii creat pe termen lung si am fost norocosi pentru ca in septembrie 2008 am vandut, aproape in varful pietei, asa ca o mare parte din muntele de bani pe care il avem vine de acolo. Era un joint venture cu o companie uriasa din afara, iar strategia lor era sa investeasca in proiecte care sa aduca un randament de cel putin 8% anual. Intr-un final, am vandut proprietatile din portofoliu cu un profit urias. Fondul de investitii nu a fost doar pentru Romania, ci pentru mai multe tari”, povesteste Davidai, care considera ca in prezent a venit momentul sa cumpere business-uri. El este in negocieri pentru achizitionarea, in Romania, a unor business-uri din IT si zona bunurilor de larg consum.
Pe plan local, omul de afaceri a mai achizitionat active imobiliare in acest an. „Am cumparat proprietati in Romania, la un yield (randament anual – n.r.) de 10-12%. Cred ca am cheltuit circa 10-12 mil. euro pe proprietati in Romania in 2009, nu stiu sigur cifrele”, spune Davidai.
„Acum cumparam real estate, dar piata este moarta. In acest moment cumperi real estate doar daca iti ofera un yield mai bun decat Londra, iar in Londra randamentele se situeaza intre 8 si 10%. Asa ca nu are sens sa investesti pe o piata riscanta, daca nu iti ofera niveluri mai bune, iar astfel de produse nu exista pe piata”, considera omul de afaceri, care mentioneaza insa ca firma de software Wizrom, pe care o controleaza, a vandut anul acesta extrem de bine un software destinat clientilor din real estate, care permite managerierea mai eficienta a investitiilor din imobiliare, calculand momentul de break-even al proiectului.
„L-au cumparat circa 500 de clienti doar in Romania, rezultatele au fost incredibile. Pretul este intre 3.000 si 5.000 euro pe licenta”, spune Davidai.
Desi a investit si in imobiliare anul acesta, principalele domenii in care omul de afaceri mai vrea sa isi cheltuie banii, in Romania, sunt IT-ul si bunurile de larg consum. Davidai a mentionat ca este in negocieri pentru preluarea unor business-uri in aceste arii de activitate, fara a da alte detalii. „Sunt in negocieri, dar nu voi spune nimic despre cei cu care negociez. Daca este o oportunitate, avem bani sa o fructificam”, spune Davidai.
Eli Davidai este cunoscut in special ca fiind omul care a adus Pepsi in Romania. In 1991, a venit in Romania si a fondat compania Quadrant Amroq Bottling Company (QABCL). In acelasi an, compania a obtinut de la PepsiCo licenta exclusiva de franciza pentru Romania si Moldova. De asemenea, Davidai este unul dintre fondatorii companiei Wizrom si detine impreuna cu Marius Nasta compania Atlantic Restaurant Sistem, care opereaza brandul Burger King pe piata locala.