Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a eliminat, vineri, obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul creditelor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum.
De asemenea, BNR a modificat modul de calcul al limitelor de indatorare pentru populatie, urmand ca fiecare banca sa stabileasca norme interne de expunere fata de clientii persoane fizice, care vor fi aprobate de Directia Supraveghere a bancii centrale, in functie de profilul de risc al fiecarei institutii de credit.
Astfel, bancile vor putea decide in functie de propriile criterii daca vor solicita un avans la credite sau nu si care va fi dimensiunea acestuia in functie de valoarea totala a tranzactiei. Normele trebuie insa avizate de catre directia de specialitate a bancii centrale.
Operatorii imobiliari apreciaza ca decizia va determina o majorare a preturilor la locuinte, deoarece numarul persoanelor care vor contracta credite ipotecare, profitand de eliminarea avansului, va creste.
„Cererea pe piata va fi mai mare, in special pentru case si apartamente cu preturi de pana la 150.000 euro, destinate populatiei cu venituri medii”, a afirmat directorul general al agentiei imobiliare Rominternational, Cezar Lazarescu.
Noile preturi la locuinte, determinate de eliminarea avansului pentru credite, vor fi influentate pe parcursul anului si de majorarea costurilor pentru materiale de constructii si forta de munca.
„In mod sigur, decizia BNR va influenta piata imobiliara atat pe segmentul apartamentelor, cat si pe cel al caselor. Preturile locuintelor ar fi urcat oricum, in acest an, cu 5-10%, ca urmare a scumpirii materialelor si a fortei de munca din constructii, iar eliminarea avansului la creditele ipotecare va face ca majorarea totala a preturilor la locuinte sa fie de 15-20%”, a declarat directorul general al agentiei imobiliare Real Time, Ion Catutoiu.
Directorul general al agentiei Unic Company, Cristian Ungureanu, a apreciat la randul sau ca eliminarea avansului la creditele ipotecare va incuraja mai multe persoane sa imprumute bani de la banca pentru a achizitiona locuinte, ceea ce va conduce la o crestere a preturilor de pana la 10%, in special pentru apartamente.
Bancherii au apreciat ca masura, ale carei prevederi detaliate nu au fost inca stabilite, va duce la scaderea avansului mediu, iar gradul de indatorare si contributia imprumutatului vor oscila, cel mai probabil, in functie de calitatea clientului.
Unii bancheri au apreciat ca ar putea avea loc si cresteri de preturi pentru locuinte, care ar putea fi urmate de o scadere abrupta.