„In conditii de criza ,majoritatea specialistilor finanaciari spun ca o crestere a impozitarii e o idee gresita”, a spus Irina Petrescu, partener al companiei Esop Consulting.
„Trebuie sa stimulezi mediul economic sa produca, ca sa iesim la suprafata, nu sa il sufoci cu taxe. Oricum, nu stiu cum si-au facut guvernantii calculele, dar la cate tranzactii se fac in perioada asta si cate se previzioneaza in perioada urmatoare, nu acestea vor salva bugetul Romaniei”, a adaugat aceasta.
Irina Petrescu mai spune ca unii proprietari vor incerca sa creasca pretul, punand acest impozit pe seama cumparatorilor, insa sansele sa obtina acesti bani de la cumparatori sunt mici, avand in vedere ca toti clientii vin hotarati sa mai negocieze.
„Alti proprietari vor inghiti si aceasta galusca si vor merge mai departe, daca sunt nevoiti sa vanda, si vor avea profituri din ce in ce mai mici. Vor fi si proprietari care nu sunt presati sa vanda acum si vor amana vanzarile pentru o perioada mai favorabila. In concluzie, tranzactiile imobiliare vor avea de suferit”, a conchis reprezentantul Esop.
Propunerea de impozitare cu 16% a veniturilor obtinute de catre persoanele fizice din tranzactiile comerciale cu terenuri si apartamente ar destabiliza echilibrul si asa fragil al pietei imobiliare, au declarat si analistii imobiliari ai EuroMetropola.
„Daca proprietarii persoane fizice vor fi obligati sa dea 16% din valoarea apartamentului la stat, acestia ar putea lua in considerare o marire a pretului locuintei. Ori, in aceasta perioada, nu mai e loc de scumpire”, au spus analistii imobiliari pentru NewsIn.
Reprezentantii companiei imobiliare EuroMetropola mai spun ca, pe de alta parte, legea nu face o diferenta clara intre o tranzactie comerciala si una care nu are valoare comerciala.
„Un contract de vanzare-cumparare, incheiat intre doua persoane fizice, intra sau nu sub incidenta legii? La o astfel de intrebare trebuie sa se gaseasca raspunsul inainte ca legea sa fie votata”, au mai spus expertii imobiliari.
Paul Coman, consilier superior in cadrul ANAF, a declarat, marti, ca tranzactiile imobiliare in scop comercial facute de persoanele fizice ar putea fi impozitate cu 16%, aceasta masura fiind avuta in vedere la elaborarea noului Cod Fiscal.